2013-12-27

Gintaro karštligė

Buvo gintaro laikai.

ilgainiui pakeitė augsas.

XIX a. įvyko kelios aukso karštligės Jungtinėse Valstijose, Australijoje, Kanadoje, Naujojoje Zelandijoje ir Pietų Afrikoje.

Tuo metu, kai pinigai rėmėsi aukso atsargomis, naujai iškastas auksas teikė postūmį visai ekonomikai.

Auksą lydėjo skaičiai, ilgainiui pavirtę mūsų skaičiais padengtais skaičiais.

Aukso karštligės - tik prieš pusantro amžiaus.

Prieš pusantro mėnesio (galiniai/о(у)краинцы - kai kas moka galinių raštą skaityt):

Копачам бурштину підняли штрафи.

Сьогодні у Верховній Раді розглядали зміни до закону, який передбачає встановити, що незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі є кримінально-караним діянням.

Як ми уже повідомляли раніше, на Рівненщині мало не щодня ловлять місцевих жителів, які незаконно добувають бурштин. Найчастіше це жителі Сарненського, Дубровицького та Володимирецького районів. Буршти копають як дорослі, так і діти. Його здають посередникам, які реалізують його. Дуже часто буває так, що вироби з бурштину, який добули на Рівненщині, продаються у різних країнах світу. Ось тільки, що лишається на місцях, де шукали бурштин?

Сьогодні для бурштинокопачів підняли штрафи. Проте під час розгляду цього питання у Верховній Раді народний депутат від фракції ВО "Батьківщина" В`ячеслав Кириленко, сказав, що це не викорінить проблему. Адже штрафи існують лише для тих крайніх людей, які добувають бурштин, а не для тих, хто контролює потік бурштину і має на цьому мільярдні прибутки. Крім того, за словами нардепа, люди сидять на Рівненщині у копанках, добуваючи сонячний камінь, через бідність, в якій вони живуть щодня. Тому прийняті штрафи не зроблять їх багатшими і вони все одно копатимуть бурштин далі.


1 komentaras:

audrius rašė...

http://tsn.ua/ukrayina/ukrayinskiy-burshtin-tonami-utikaye-kontrabandoyu-za-kordon-311569.html

O prieš 20 metų nieks net gavyba neužsiėmė, tik vietiniai kaip kurą naudojo... Kažkur girdėta, ania?:)