2014-01-07

Pinigų plovimas

Praėjusiais metais bitkoinai patyrė tikrą triumfą. Metų pradžioje vos keliolikos dolerių verti skaitmeniniai pinigai, kurių galima tiesiog „išsikasti“ nurodžius kompiuteriui atlikti tam tikrus skaičiavimus, lapkritį jau buvo verti daugiau nei tūkstančio dolerių už vieną.

Vartotojų pasitikėjimu pagrįsta virtualioji valiuta, iki šiol daugiausia naudota atsiskaitant pogrindinėje rinkoje, sudomino daugelį. 

(Pogrindinių?) Vartotojų pasitikėjimu pagrįsta virtualioji valiuta...

Ant bangos užšokti suskubo kai kurie verslininkai, pasiūlę savo prekes ar paslaugas už bitkoinus, viena po kitos atidarytos bitkoinų keityklos.

Tačiau ne visiems sekasi taip sklandžiai, kaip norėtų.


„Swedbank“ užblokavo sąskaitą, nors ji nė nebuvo naudojama su šia valiuta susijusiems pavedimams, o po to verslininkas sulaukė aibės klausimų apie pinigų plovimą ir terorizmo finansavimą.

Ta proga:

The Central Bank has restricted the operations of the Russian subsidiary of Swedbank, saying the unit lacked sufficient internal controls, the Swedish financial group said Thursday.

Swedbank said in a statement that authorities had cited violations of federal law and the Central Bank's money-laundering rules after an audit conducted in March and April.


Lietuvos bankai neslepia atidžiau stebintys įmones ar asmenis, kurie naudoja bitkoinus. Tą patį daro ir FNTT, bitkoinus laikanti elektroniniais pinigais.

„Bendradarbiaudama su atsakingais bankų darbuotojais dėl pinigų plovimo prevencijos FNTT atkreipė didesnį dėmesį į asmenų, kurie naudoja bitkoinus ar kitus elektroninių pinigų produktus, sąskaitas“, – teigė šios tarnybos Pinigų plovimo prevencijos valdybos viršininkas Sigitas Šileikis.

Dabar - top'as, tiksliau 2 top'ai:

1. FNTT duomenimis, Lietuvoje kol kas nebuvo užfiksuota atvejų, kad bitkoinai būtų naudojami neteisėtai veiklai finansuoti. Tačiau šiai valiutai populiarėjant visame pasaulyje, to paties laukiama ir Lietuvoje.

2. „Kadangi bitkoinai sparčiai populiarėja, vyksta aktyvios diskusijos su Lietuvos banku siekiant įvertinti grėsmes ir nustatyti būdus joms sumažinti“, – pasakojo S.Šileikis.

Išvada:  

Bitkoinams Lietuvoje - išskirtinis FNTT dėmesys.

Kaip patinka logika?



Apipavidalintojo poantraštė:

Nemalonumų kol kas išvengė.

Irgi.

...

Terorizmo forumas.

Regis, vėl.

Terorizmas.

Šiandien bet kas norintis suprasti gali suprasti kad šiandieninė pinigų sistema yra burbulas. Kad trisdešimtųjų metų JAV Didžioji depresija baigėsi tik po II pasaulinio karo, Marshall plano dėka dolerį įsiūlius visam pasauliui rezervinės valiutos vaidmeny. Tokiu būdu atsirado erdvės pinigų burbului toliau pūstis.


Pinigų plovimo koncepcijos atsiradimas siejamas su Didžiąja depresija JAV (1932–1935), kuomet Amerikos nusikaltėliai pirkdami skalbyklas Čikagoje ir kituose miestuose bandė legalizuoti neteisėtai įgytą kapitalą. Neteisėtai įgyti pinigai finansinėse ataskaitose būdavo pažymėti kaip skalbyklos lėšos už suteiktas paslaugas. Tai tapo patogia praktika nusikaltėliams, kadangi stebėti ir kontroliuoti paslaugų teikimą yra žymiai sudėtingiau nei prekybą (Wikipedia).
.
 ...

„Tai nauja sritis. Valstybės nežino, ką daryti. Manau, todėl bankai ir kiša galvą į smėlį. Lietuvoje apie tai dar beveik nešnekama. JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje, Kanadoje apie tai jau kalbama pakankamai aukštu lygiu. JAV Senate dėl bitkoino vyko debatai ir prieita prie išvados, kad čia daugiau gėrio nei blogio. Manau, kad per dvejus metus bitkoinas turėtų tapti elektroninės komercijos atsiskaitymo pagrindu, nebent valstybės ir bankai suras būdų, kaip tai uždrausti“, – teigė A.Ramanauskas.

Jis nurodė, kad pasaulyje yra daug vietų, kur jau galima naudoti bitcoinus, ir ši technologija rieda kaip sniego kamuolys. Pardavėjams tai yra neįtikėtinai patrauklu. Jie gali vykdyti savo veiklą apeidami bankus ir tokias bendroves kaip „Visa“ ar „Mastercard“. „Jūs neįsivaizduojate, kokios sumos ten lieka. Turių kitą įmonę ir galiu lengvai palyginti. Bitkoinai šią išlaidų eilutę padaro lygią nuliui“, – nurodė verslininkas.

Jis neslėpė, jog tikėtis palankumo iš bankų, kai šie aiškiai mato augantį konkurentą, būtų naivu: „Iš bankų bus neabejotinai didžiulis pasipriešinimas. Bitkoino atėjimas į rinką, jei tai toliau sėkmingai vystysis, per keletą metų iš esmės pakeis finansinę sistemą. Bankai dabar prisidengia, kad tai yra pinigų plovimo technologija, bet tai tik lazda, kuria bandoma gintis. O realiai bankams ateis sunkus metas, nes buvo atrastas būdas, kaip vertę perkelti be jų pagalbos.“

...

Paklausykime ir "Swedbank" ekonomistės, kuri "žinias apie bitkoino veikimo principus gilino Silicio slėnyje":

Šios valiutos pasiūla yra ribota. Iki 2030 m. bus iškasti visi 21 mln. bitkoinų. Dabar jų yra 12 mln. Nuo to laiko šios valiutos pasiūla rinkoje nebedidės. Taip yra suvaldoma infliacijos rizika, ko negalima pasakyti apie tikrąsias valiutas.

„Revoliucinis šios valiutos požymis yra tai, kad jos pagalba galima lengvai vykdyti tarptautinius pavedimus. Jie atliekami labai greitai ir nėra papildomų mokesčių. Juos vykdant per tradicinę bankinę sistemą pavedimai užtrunka ilgai ir mokesčiai yra dideli“, – sakė L.Galdikienė.


...

Mes, visuomenė, esame lūžio taške. Didesnio lūžio negu Romos imperijos griuvimas. Tada imperija griuvo, o pinigų idėja liko gyva.

...




1 komentaras:

audrius rašė...

By bukas, by smailas.... By rytas, by in vestas, bo rytas in vakarą eina:)

http://rytoj.com/