2014-03-18

Žodžio laisvė


Žodžio laisvė (kartais įvardinama kaip saviraiškos laisvė) yra laisvė kalbėti arba kitokiais būdais skleisti informaciją (kaip kad savo įsitikinimus, pažiūras, mintis) be cenzūros. Tai viena iš pamatinių politinių teisių. Ji yra neatsiejama nuo šiuolaikinės demokratijos sampratos, įtvirtinta daugelio valstybių konstitucijose, įstatymuose, o taip pat ir tarptautiniuose teisės aktuose, kaip kad Visuotinė žmogaus teisių deklaracija (19 straipsnis) arba Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija (10 straipsnis).

Jungtinėse Amerikos Valstijose juk garantuojama žodžio laisvė, ar ne?

Ar ne?

Populiarus vaizdų tinklapis „YouTubepasekė sankcijas Rusijai įvedusių Vakarų šalių pavyzdžiu ir nusprendė blokuoti Kremliaus propagandos ruporu vadinamo "Russia Today" transliavimą, skelbia "International Business Times".
 
"Kanalas blokuojamas dėl grubių ir besikartojančių "YouTube" taisyklių pažeidimų – brukalų, azartinių lošimų reklamos, klaidinančio turinio ir kitų“, – tokį paaiškinimą pateikė "YouTube". 

Kanalo RT vadovė Margarita Simonian savo „Twitter“ paskyroje parašė: „Mūsų kanalas užblokuotas. Tai buvo populiariausias naujienų kanalas „YouTube“ portale, kurio siužetai buvo peržiūrėti daugiau nei milijardą kartų.“

Ji išreiškė viltį, kad kanalas buvo blokuotas dėl techninių gedimų, kuriuos pavyks pašalinti. Šiuo metu visas propagandinio kanalo turinys yra nepasiekiamas.

Beje, panašių priemonių buvo imtasi prieš dvejus metus. Tiesa, tuomet "YouTube" teigė, kad "Russia Today" buvo blokuotas dėl techninių nesklandumų. Beje, neseniai keli "Russia Today" žurnalistai viešai išreiškė savo nepritarimą Rusijos veiksmams Kryme.

...

Vaizdo portalas „Youtube“, šiandien kelioms valandoms nutraukęs lankytojų prieigą prie propagandinio Rusijos valdžios kanalo „Russia Today“ kanalo, vėl ją atnaujino.

Anksčiau anglų kalba transliuojančio „Russia Today“ kanalo „Youtube“ pasklyroje buvo pasirodęs pranešimas, kad ši paskyra yra užblokuota dėl rimtų „Youtube“ naudojimo taisyklių pažeidimų.

Tarp jų minima lankytojų apgavystė, masinis neprašytos komercinės reklamos platinimas, nepriimtinas turinys vaizdo siužetuose ir kt.

Tai jau nebe pirmas „Russia Today" kanalo „Youtube“portale užblokavimas: taip buvo nutikę prieš porą metų.

Dėl kokių priežasčių šis TV kanalas buvo užblokuotas šį kartą, kol kas nepranešama.


Komentarų nėra: