2014-03-17

Ekonomiška Ekonomika

Turtingiausiu pasaulio žmogumi vadinamas Billas Gatesas pernai uždirbo dar daugiau nei įprastai. Net trimis šimtais JAV dolerių. Tiek jam sumokėjo kitas turtuolis – Warrenas Buffettas.
 
Tiesa, W.Buffettas ir šiaip B.Gatesui moka po 1800 dolerių už tai, kad pastarasis dalyvauja legendinio investuotojo kontroliuojamos kompanijos „Berkshire Hathaway“ valdybos posėdžiuose. Tačiau pernai teko surengti neeilinį pasitarimą.

B.Gatesas jame dalyvavo netiesiogiai – prisijungęs telefonu. Todėl už tai jam sumokėta tik 300 dolerių, nors kabinete susirinkę valdybos nariai už posėdį gavo po 900 dolerių. Nepaisant to, pernai W.Buffettas B.Gatesui turėjo sumokėti daugiau nei įprastai – 2100 dolerių.

Beje, „Berkshire Hathaway“, nors ir dirba itin sėkmingai, valdybos nariams moka grašius, palyginti su kitomis kompanijomis. Stambiausių 1500 JAV įmonių valdybos nariai per metus susižeria net po 160 tūkst. dolerių už dalyvavimą posėdžiuose.

Tačiau W.Buffettas tokiam reikalui pinigais nesišvaisto. Jo nuomone, įvairaus lygio direktoriai ir taip uždirba pakankamai, todėl dalyvavimas įmonės valdybos pasitarimuose atlyginamas simboliškai.
Beje, pats 83 metų W.Buffettas jau porą dešimtmečių iš savo valdomos kompanijos gauna stabilų atlyginimą – 100 tūkst. dolerių per metus. 

Jo alga nekyla.

Nepaisant to, investavimo legendos turtus „Forbes“ įvertino 58 milijardais JAV dolerių. Tiesa, iki B.Gateso jam toloka: pastarojo turtų vertė – 76 mlrd. dolerių.




Komentarų nėra: