2014-06-22

Musulmonų brolija

Šeštadienį Egipto teismas patvirtino mirties nuosprendžius uždraustajai Musulmonų brolijai ir jos 196 šalininkams, skelbia „Reuters“, remdamasis „Al Arabiya“ televizijos pranešimu.

Teismas priėmė mirties nuosprendį Brolijos aukščiausiam vadovui Mohamedui Badie ir keliems šimtams kitų narių po dviejų mėnesių trukusio bylos nagrinėjimo. Balandį teisėjas rekomendavo skirti bausmės nuosprendį 683 kaltinamiesiems.

Brolijos nariai kaltinami policijos nuovados užpuolimu, įvykdytu 2011 2011 2013-ų rugpjūčio 14 dieną, pareikalavusiu policijos pareigūnų gyvybių. Tą dieną Kaire per susirėmimus su policija taip pat žuvo šimtai Musulmonų brolijos šalininkų.

M.Badie gresia dar vienas mirties nuosprendis atskiroje byloje.

Musulmonų brolija yra tarptautinė islamistinė organizacija, pagrindinė opozicinė jėga daugelyje arabų šalių. Tai seniausia ir gausiausia pasaulyje islamistinė politinė organizacija.

Musulmonų Brolija (arab. الإخوان المسلمون = Al-Ikhwān Al-Muslimūn) – tarptautinė islamistinė organizacija, pagrindinė opozicinė jėga daugelyje arabų šalių. Tai seniausia ir gausiausia pasaulyje islamistinė politinė organizacija. Ją 1928 m. įkūrė sufijų dvasininkas iš Egipto – Hasanas al Bana.
Musulmonų Brolijos tikslai yra Kalifato atkūrimas ir dar al Islam santvarkos sugrąžinimas. Organizacija neigia pasaulietinę valdžią ir pripažįsta tik dieviškąją valdžią, apreikštą per Koraną ir sunas.

Musulmonų Brolija siekia skurdo ir korupcijos sumažinimo, oponuoja vakarietiškai santvarkai ir Vakarų šalių remiamiems arabų šalių vadovams.

Musulmonų Brolija plačiausiai veikia Egipte, Sirijoje, Palestinoje („Hamas“), Sudane ir kt. arabų šalyse.

Daugelyje šalių Musulmonų Brolija laikoma teroristine organizacija, jos nariams taikomos represijos.

Kuris terorizmas?


Countries and organizations below have officially listed the Muslim Brotherhood as a terrorist organization.
Country Date References
 Russia 12 February 2003 [190][191]
 Syria 21 October 2013 [192]
 Egypt 25 December 2013 [193][194]
 Saudi Arabia 7 March 2014 [195]
 United Arab Emirates 9 March 2014 [13]


Komentarų nėra: