2015-01-20

Pylėnai

„Pas mus savižudybės garbinimas skiepijamas jau nuo mažens. Populiari pasaka „Eglė žalčių karalienė“, 
kurioje motina užkeikia savo vaikus, paversdama juos medžiais, o pati pasiverčia egle – yra labai jau neaiški nužudymo istorija.
Tikrai neaiški - yra visiškai aiškių nužudymo istorijų.
Pavirsti medžiais, reiškia būti išbrauktiems iš žmonių tarpo - būti paprasčiausiai nužudytiems. 
Kita ne mažiau garsi istorija, legenda yra apie Pilėnų pilį, kurios gynėjai, nenorėdami pasiduoti priešui, nukreipė ginklus prieš save ir savo artimuosius – visi išsižudė.
Ar kas nors už tai juos pasmerkė? Ne. Nebuvo ir nėra ne menkiausios užuominos į tai, Pilėnai yra laikomi didvyriais, net opera jų garbei sukurta“, - kalbėjo 40–metis V.Bartkus.
pylà sf. (4)
1. I, Kv, Varn, KlvrŽ, Užv smarkus lietus: Par pačią pỹlą lietaus ejau, nebuvo kur dingti J. Kur tu eisi: tokia pylà – parmirksi lig kaulų Lkv. Seniai bebuvo tokia pylà – pilni grioviai vandens Grg. Po tokios pylõs visi javai būs suguldyti Vvr. Ir staiga, lyg būtų debesis plyšęs, – užėjo tokia pyla, kad vanduo puolė latakais! P.Cvir. Užėjo toks smarkus lytus – pylõs gavau Jrb.
2. J, Kv, Šv, Plt užtvanka: Vanduo pakilo ir išvertė melninčios pỹlą Grg. Šito malūno pyla buvo visai išgriuvusi Mžk. Upis patvinusi – geriau neik par pỹląTrk.
3. S.Dauk, Kin, Pln, Yl pylimas, piltas kelias: Anie pỹlą pylė par pelkę J. Ten buvo didelė pakalnė, daba supylė pỹlą, atlygino kelią Vkš. Tas miestas buvo gan didis, apkastas pylomis, apvestas mūrais ir uždaromas stipriais vartais M.Valanč.
4. K, Kin, Mrj, Pjv, Gl, Ar, Kp mušimas, mūša: Pareisi vėlai, tai ir žinok, kad gausi pylõs! Jrb. Jei neisi, gausi pylos Tlž, Klp. Vaike, liaukis, gausi pylõs! Gr.Kad jis tada gavo pylõs, visus metus ejo susiręžęs Klm. Na, ar nereik tau pylõs už malavimą! Kv. Aš jam tokią pỹlą iškėliau, kad jau daugiau nebenorėsSkd. Jis pylõs vertas MitI18. Pylos duoti N. Sargų, šiekštų, pylų ir sūdų nežinojo, nors medžio skląstis jutryna, o žodis raštu buvo S.Dauk. ║ muštynės:Tos pỹlos vis iš šnapšės Šts.

Kada Lietuvos saugumo tarnyba vadinsis Pylėnais?

Komentarų nėra: