2015-09-05

Dolerio linksmybės

До обвала доллара два месяца
Iki dolerio žlugimo liko du mėnesiai
Нeтёсов Сергей 29 августа 11:22 9978 70 44.66

Amerikos ekonomistai perspėjo vyriausybę apie artėjantį žlugimą. Mokslininkas ir ekonomikos konsultantas daktaras Volkeris Todas (Walker Todd) pranašauja JAV dolerį nuvertėsiant per artimiausias 60-90 dienų. Kartu turėtų žlugti ir JAV ekonomika.

Todas toli gražu ne pirmas ekonomistas pranašaujantis tokį likimą. Ant dienų panašiai kalbėjo ir buvęs JAV FRS vadovas Grinspenas (Alan Greenspan).
:)))

18 metų vadovavęs JAV finansinei sistemai Grinspenas kalbėdamas investicijų konferencijoje Orleane pranašauja greitą dolerio žlugimą, nes pastoviai į JAV ekonomiką pumpuojama niekuo neaprūpinta valiuta galų gale gali sukelti hiperinfliaciją ir dolerio nuvertėjimą.

Ar galima tikėti vertinimui specialisto,kuris 18 metų vadovavo JAV FRS (1987-2006) ir 18 metų kūrė valstybės pinigų-kreditų politiką?

Garsus JAV analitikas ir žurnalo „Gold Newsletter“ redaktorius Brajenas Lundinas (Brian Lundin) sakė, kad asmeniniame pokalbyje Grinspenas jam papasakojo apie savo būgštavimus dėl JAV ekonomikos būklės. Buvęs FRS vadovas sakė, kad Amerikai reikia ruoštis «kažkokiems dideliems įvykiams» ir kad tie «kažkokie» gali sukelti tragediją.

«Grinspenas labai susirūpinęs didele infliacija — sako Lundinas. Didžiausią susirūpinimą jam kelia FRS balanse susikaupusios neregėtai didelės valiutos atsargos — apie 3 trilijonai dolerių ir jie virš JAV ekonomikos kaba kaip milžiniškas burbulas galintis sprogti bet kurią akimirką».

Anot Grinspeno JAV finansų padėtis primena sprogmenų dėžę galinčią sprogti nuo mažiausios kibirkšties. Kibirkštimi gali tapti eilinis dolerių įliejimas į Amerikos ekonomiką. Sprogimas anksčiau ar vėliau būtinai įvyks — įsitikinęs finansininkas. «Jis visiškai įsitikinęs, kad perteklinių pinigų patekimas į laisvąją rinką neišvengiamai staigiai pabrangins auksą ir sukels infliacijos šuolį» - sako Lundinas.

Ir kai dolerių burbulas galų gale sprogs (tiesiogine prasme ?), amerikiečių pragyvenimas šuoliškai pabrangs kelis kartus — įsitikinęs Grinspenas. Neįstengdami nusipirkti pabrangusio benzino ir maisto žmonės išeis į gatves ir prasidės riaušės.

«Vyriausybė ničnieko nedaro ir tikisi viską pergyventi» — Grinspeno žodžius perpasakoja Lundinas.
JAV Ekonomikos instituto darbuotojas Volkeris Todas 20 metų dirbęs FRS Niujorko rezervinio banko ir Klivlendo rezervinio banko konsultantu irgi perspėja apie artėjančią katastrofą.

Todas Kolorado valstijos KHNC radijo stoties tiesioginiame eteryje sakė, kad «doleris yra ant žlugimo ribos ir iki jo liko ne daugiau kaip 60-90 dienų».

Dauguma stambių JAV žiniasklaidos priemonių nusprendė Todo pareiškimo nepastebėti. Iš tikrųjų, kam per anksti drumsti paprastų amerikiečių ramybę?

JAV ir taip ilgai gyveno ne pagal pajamas. Amerikiečių gerovę patikimai (?) aprūpina dolerių spausdinimo staklės ir ne tokių protingų šalių amerikiečiams skolinami pinigai, kuriuos Amerika gauna pardavinėdama JAV vyriausybės obligacijas. Galimybė išleisti daugiau negu uždirba valstybės ekonomika pagrįsta pasitikėjimu ir jau tapo įpročiu. Bet pasitikėjimo darosi mažiau.

Taigi 2 ar mėnesiai liko gyventi JAV likusio pasaulio sąskaita?

Nors žiūrint pasaulio istorijos masteliu — praktiškai nieko neliko...

Pranas Valickas išvertė

Vertėjo komentaras:

Kas atsitiks jei žlugs doleris? Žlugo rublis — išgyvenome. Po to buvo talonai (vagnorkės), litai ir jų neliko. Išgyvenome. Tiesą santaupos prapuolė. Kartu prapuolė ir komunistinė imperija TSRS. Žlugs doleris — dolerių turėtojai praras santaupas, o gal ne tik dolerio... Dolerio žlugimas puiki proga karui prasidėti. Jei ne pasauliniam, tai JAV pilietiniam. Gali žlugti ir demokratinė imperija su visa demokratija ir žmogaus teisėmis. Žlungant Amerikai gali atsirasti nemažai norinčių pasididinti savo teritorijas. Tada prasidės „linksmybės“...

Jei bankininkai (Grinspenas ir Todas) sako tiesą, tai iki kalėdų turėtų prasidėti.

Mano komentaras

Pritariu Pranui - išgyvensim.

Tik - kaip?

Manau, kad geriausia būtų šitaip.

Karo tada nebūtų, karo, manau, ir nebus.

Vakarai nekvaili, ruošias savo finansinės sistemos pervedimui į "aukštesnį žaidimo lygmenį".

Štai ir Princeton universitetas vakar pradėjo "nusikaltėlių valiuta" mums mūsų apipavidalintojų vadintų bitcoin nemokamus "online" kursus.

Gebenės lyga ir nemokami kursai - skamba rimtai, tiesa?

Yes, Sir?

O mes - ką?

Litą išvedę, gal eisim Tikrojo Osamos bin Ladeno gaudyti?
Dolerio linksmybės...


Komentarų nėra: