2015-08-30

A.Vasermanas: JAV — tiesiogine žodžio prasme teroristinė valstybė

Вассерман: США - это в самом прямом смысле террористическое государство.

Publicistas sako, kad JAV stengiasi į karą įtraukti Turkiją ir taip pat remia Sirijos teroristus.

Laidos vedėjas (toliau LV): Dabar 19 valandų. Laida „Be klausimų“. Šiandien pas mus televizijos laidų vedėjas, publicistas, politinis konsultantas Anatolijus Vasermanas. Labą dieną.
A.Vasermanas (toliau AV): Sveiki.
LV: Jūs atkreipėte dėmesį į TVF?
AV: Pranešė, kad TVF gerai įvertino Rusijos Federacijos ekonomikos stabilizavimo priemones.
LV: Ir pareikalavo padidinti pensijinį amžių.
AV: Iš to galima padaryti vienareikšmę išvadą: pensijinio amžiaus didinti nereikia, o Rusijos Federacijos priimtos ekonomikos stabilizavimo priemonės sugriaus ekonomiką. Seniai žinoma, kad remiantis Muchamado Abdulovičiaus Kureišino patarimu, TVF patarimus reikia išklausyti. Pranašas pasakė: „Vyras privalo išklausyti žmonos patarimus ir daryti atvirkščiai“. (Muchamedu Abdulovičiumi Kureišinu Vasermanas vadina pranašą Mahometą, nes pranašo tėvas buvo Abdulair jie abu kilę iš kureišių genties. P.V. pastaba)
LV: Tai yra nereikia daryti to ką siūlo TVF. Jie sako, kad sankcijos ir kontrsankcijos skaudžiai žeidžia Rusiją ir BVP sumažins 9%. Bet Rusija laikosi, todėl TVF reikalauja daryti reformas, didinti pensijinį amžių, nekeisti biudžeto sandaros ir didinti valiutos rezervus. Kaip manote, ar visa tai bus įvykdyta?
AV: Tikiuosi ne. Rusijos vyriausybės ekonominį bloką dar praėjusiame amžiuje Vašingtono Konsensusas išvalė nuo žmonių sugebančių savarankiškai mąstyti ir vyriausybės ekonominio bloko žmonėms bet kuris TVF žodis yra aukščiausios instancijos tiesa. Todėl neatmetu, kad jie bandys veikti būtent taip ir tikiuosi, kad Rusijos jėgos struktūros gali tokius veiksmus stabdyti, nes praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje TVF jų nespėjo išvalyti.
LV: Kas tai per užuomina?
AV: Apie tai, kad Rusijos jėgos bloko užsakymų vykdymas daugiau ar mažiau verčia imtis teisingų ekonominių veiksmų. O TVF reikalauja taupyti, taupyti, taupyti ir taip pat jie reikalauja iš viso nekalbėti iš kur šalyje atsiranda pajamos. Jie reikalauja tik mažinti išlaidas. Nors bet kuris verslininkas žino, kad be išlaidų nebūna ir pajamų, nes pajamos visada ateina tik prieš tai padarius išlaidas. Todėl bet kurios TVF rekomendacijos galų gale veda prie ekonomikos griūties.
LV: Du konkretūs klausimai: „Kokioje šalyje TVF pagalba privedė prie ekonomikos augimo ir sėkmės? Ar tokių pavyzdžių yra?“
AV: Žinoma yra. Tai JAV, Vokietija, Prancūzija — visos šalys, kurios finansuoja TVF ir pačios iš jo nesiskolina. Bet už tai TVF rankomis sunaikina savo konkurentus.
LV: Klausiu apie pagalbą — kur TVF pagalba padėjo suklestėti ekonomikai?
AV: Tiksliai neatsimenu. Rodos kažkas buvo, kai dar TVF buvo darbingesnis.
LV: Kuo remdamasis TVF gali iš Rusijos reikalauti vykdyti jo patarimus? Ar Konstitucijoje parašyta, kad reikia paklusti TVF reikalavimams?
AV: TVF sutinka skolinti tik toms šalims, kurios vykdo 10 Vašingtono Konsensuso reikalavimų. Jei šalis gavusi paskolą nevykdo TVF reikalavimų, tai TVF reikalauja paskolą gražinti pirma laiko. Būtent tokiu būdu TVF išvalė iš Rusijos vyriausybės ekonominio bloko visus asmenis leidusius sau suabejoti Vašingtono Konsensuso reikalavimais. Jau dešimt metų, kai mes gražinome visus iš TVF skolintus pinigus ir visiškai neprivalome paisyti jo reikalavimų. Tačiau vyriausybės ekonominiame bloke nėra žmonių galinčių net pagalvoti apie TVF reikalavimų nevykdymą.
LV: Remiantis Konstitucija dabar kalbama, kad Centrinis bankas neprivalo paklusti TVF reikalavimams.
AV: Neprivalo. Bet visi Centrinio banko darbuotojai, taip pat kaip ir visų kitų vyriausybės ekonominio bloko įstaigų darbuotojai, juos vykdo. Formaliai bankas nepriklausomas, bet ideologiškai, kaip ir vyriausybės ekonominis blokas, dirba pagal tą pačią Vašingtono Konsensuso teoriją. Centriniame banke  (CB) nėra žmonių galinčių dirbti ne pagal Vašingtono konsensusą. Atsiradus galimybei Centrinio banko vadovu skirti rimtą Vašingtono Konsensuso kritiką Sergejų Glazjevą, kilo isterija ne tik mūsų liberalų visuomenėje, bet, kiek žinau, buvo rimtos užuominos, kad Rusijos įmonėms bus atimta galimybė imti kreditus iš užsienio bankų. Dabar mums vis tiek tokią galimybę atėmė, bet tada į tokį grasinimą pažiūrėjo labai rimtai. Todėl CB pirmininke paskyrė Nabiuliną, kurios vyras vadovauja Aukštajai Ekonomikos Mokyklai, kuri yra pagrindinis liberalios teorijos platintoja mūsų šalyje, iš kurios, be visų kitų liberalizmo dalykų, sklinda ir Vašingtono Konsensuso reikalavimų vykdymo būtinybės paisymas. Tokiu būdu garantuojama, kad konsensusas būtų vykdomas, nors mes ir neprivalome vykdyti.
LV: Klausytoja Irina klausia: „Kodėl prezidento patarėjui Glazjevui neleido kalbėti Peterburgo Ekonomikos Forume, kodėl ten nėra kitų idėjų išskyrus utopines liberalų idėjas?“ Aš klausimą papildau: „Doleris ir euras rublio atžvilgiu auga, o naftos kainoms mažėjant CB padidino palūkanų procentus. Kaip toliau vystysis įvykiai atsižvelgiant į tai apie ką kalbėjome.“
AV: Jei pas mus ir toliau vyriausybės ekonominiame bloke sėdės Vašingtono Konsensusą  (toliau VKvykdantys liberalai, tai rublis ir toliau pigs, nes pagal VK patikimomis pajamomis laikomos tik iš eksporto gautos pajamos, o tas pajamas didinti reikia būtent mažinant savo pinigo vertę. Valstybės vidaus ūkis, tai ką mes darome ir parduodame vieni kitiems, iš viso neimamas domėn, t.y. jis į jokius skaičiavimus neįeina. Todėl, veikiant pagal VK, nėra kito būdo uždirbti ir gauti pajamas, išskyrus nuosavos finansų sistemos naikinimą. Jei vyriausybės ekonominis blokas grįš į tikrovę, tai nebus jokios prasmės rengti šitą valiutų žaidimą, bet tada atsiras prasmė valstybėje organizuoti vidaus kreditavimo sistemą ir tokiu būdu finansuoti savo gamybą.
LV: Obama leido naudoti aviaciją amerikiečių parengtai ir apginkluotai Sirijos opozicijai ginti. Obama remia ir Islamo Valstybę (angliškai ISIS. P.V. pastaba).
AV: Iš JAV sukurtų Sirijos opozicijos grupuočių labiausiai išgarsėjo Islamo Valstybės teroristai. Bet yra ir kitos ne mažiau teroristinės grupės ir JAV dabar joms duos didesnę paramą, nes Islamo Valstybės (IV) teroristai įsibrovė į žemes, kurias amerikiečiai jau laikė savomis. Dėl to amerikiečiai kol kas IV teroristus rems mažiau. O pasaulietinės ideologijos teroristus rems ir juos nukreips ne tik prieš Siriją — panašu, kad JAV labai rimtai į karą įtraukinėja Turkiją. Turkai neklausė Amerikos daugelyje dalykų, tarp kurių ir Turkijos srautas (t.y. dujotiekis iš Rusijos į Europą per Juodąją jūrą ir Turkiją. JAV kategoriškai prieš dujotiekį. P.V. pastaba) Bet pagal požiūrį į žmogaus gyvybę, įstatymus ir tvarką visos amerikiečių išugdytos teroristų grupuotės viena nuo kitos ničnieko nesiskiria. Tiesą sakant pačios Jungtinės Amerikos Valstijos yra teroristinė organizacija (valstybė). Pasižiūrėkite nors į tai kiek kartų per praėjusių 70 metų JAV puolė kitas šalis. Todėl savaime suprantama JAV teroristus rems.
LV: Ką Jūs manote, kai vystysis įvykiai Artimuosiuose Rytuose? Ar nuo jų prasidės Trečiasis Pasaulinis Karas?
AV: Amerikiečiai bando vietoj vieno didelio karo užkurti keletą nedidelių karų įvairiose vietose. Bet du jų pradėti karai Irake ir Sirijoje jau susiliejo į vieną. Todėl manau, kad jiems neužteks jėgų jų pačių užkurtiems gaisrams suvaldyti. Žiūrint iš kitos pusės, dabar jie turi labai daug problemų ir todėl stengsis greičiau pribaigti Siriją, kad galėtų atlaisvinti resursus ir juos nukreipti į kitas vietas. Todėl, jei jiems kitose pasaulio vietose bus sukurta daug problemų, tai jie bus priversti pasitraukti iš Sirijos.
LV: Jūs manote, kad bus didelis pasipriešinimas ir JAV, kaip daug kartų iki šiol, bus stabilumo ir ramybės salelė kapitalui?
AV: Žinoma. Jie to labai tikisi. Iš kitos pusės pas juos dabar kapitalui panaudoti labai mažai galimybių. Pinigai pas juos gali gulėti kaip negyvas krovinys, bet jokiu būdu neduos pelno. Kas nori gauti pelno daug paprasčiau juos investuoti Kinijoje tiesiogiai, o ne per tarpininkus Amerikoje. Kas nori gauti pelną, geriau jam ieškoti kitų galimybių, bet nesikliauti dolerio stabilumu. Dabar doleris tvirtėja. Todėl nafta pinga, nes ji yra laisvų pinigų saugojimo vieta. Didžioji dalis naftos kontraktų pasaulio biržoje tai kontraktai ne realiam naftos pristatymui, o sutartys pristatyti naftą tolimoje ateityje ir kol kas tokie kontraktai tarnauja kaip laisvų neįdarbintų dolerių saugojimo priemonė. Todėl amerikiečiai dabar stengiasi naftą padaryti ne tokią patrauklią kaip dolerį ir todėl skleidžia gandus, kad Amerikoje labai auga skalūninės naftos gavyba ir, kad Iranas staigiai padidins naftos gavybą ir pasaulį užvers pigia nafta. Lyg iraniečiai nesuprastų paprasčiausių dalykų, kad naftos pardavimus didinant mažesnėmis porcijomis per tą patį laiką galima uždirti daug daugiau negu vienu kartu išmetant rinkon milžinišką kiekį. O iš tikrųjų Iranas jau susitarė su Rusija, kad didžiąją dalį naftos į rinką tieks per Rusiją ir tai reiškia, kad naftos kainų mažėjimo dėl to iš viso nebus. Dabartinis naftos kainų sumažėjimas yra išimtinai tik biržos spekuliacija. Manau, kad artimiausiu laiku amerikiečiai išeikvos visas galimybes vaidinti, kad doleris vis dar patrauklus, nes dabartinis naftos kainų sumažėjimas blogiausiu atveju truks iki metų pabaigos kada bus paskelbti šių metų JAV skalūnų naftos gavybos rezultatai.
LV: Linksmas paveikslėlis su skalūnais. Dar vienas dalykas. Tai Rusijos turto areštai užsienyje susiję su „JUKOS‘u“. Kur tai veda ir kaip reikia reaguoti?
AV: Reikalai krypsta į sutarčių ir tarptautinės teisės laužymą. Primenu, kad sprendimas mokėti 50 milijardų dolerių baudą „JUKOS‘o“ akcininkų naudai priimtas remiantis sutartimis, kuriose Rusija nedalyvavo ir todėl to sprendimo vykdymas Rusijai neprivalomas. Kas iš mūsų valdžios atstovų trečiųjų teismo teisėju pasirinko amerikietį — tą dar reikia išsiaiškinti — tačiau savaime suprantama, kad tik amerikietis galėjo priimti sprendimą remdamasis įstatymais, kurie ginčo dalyviams nėra privalomi. Bendrai, jie visi galvoja, kad JAV įstatymai yra privalomi visam pasauliui.
Kitas reikalas tai, kad jau ketvirtis amžiaus, kai iš mūsų šalies išvežamas kapitalas, ir dabar tokio dydžio konfiskacija mums daro ženklų nuostolį. Net, jei atsakydami į mūsų turto užsienyje konfiskavimą, mes atimsime užsieniečių turtą, esantį mūsų šalyje, tai balansas bus ne mūsų naudai. Bet taip daryti vis tiek galime būti priversti, ir, konfiskavę užsieniečių turtą, turėsime viską pradėti nuo švaraus lapo. Tai blogiausias atvejis. Tikiuosi, kad užteks tik užuominos apie užsieniečių turto konfiskavimą ir to turto savininkai savo šalyse pasirūpins į valdžią pastatyti blaiviau mąstančius žmones.
LV: Klausytojas klausia: „Kaip galite pakomentuoti, kad JAV dėl Krymo mus spaudžia sankcijomis, o Amerikos Coca-Cola ir Pepsi kompanijų filialai Rusijoje savo biznį pusiasalyje vysto sėkmingai?“
AV: Amerikiečiai sankcijas daro tokiu būdu, kad jiems jos nedarytų nuostolio. Pagrindinį nuostolį patiria Europos Sąjunga, mes patiriame daug mažesnį nuostolį nei ES, o JAV iš to gauna pelną. Amerikiečiai sau nuostolių nedaro.
Klausytojas: Ar žinote, kad pagal Rusijos Konstituciją visus vidaus ir užsienio politikos klausimus sprendžia prezidentas — 80 straipsnis, 3 dalis. Prezidentas gali viską jei tik nori.
AV: Prezidentas nustato bendras politikos gaires, o jas įgyvendina vyriausybė. Tuo tarpu, kai jėgos blokas vyriausybėje pritaria prezidento nuomonei ir daro viską, kad prezidento gairės būtų įgyvendintos, tai vyriausybės ekonominis blokas nuo pat prezidento gegužės mėnesį paskelbtų įsakų tvirtina, kad jų įgyvendinti neįmanoma, ir daro viską, kas nuo jų priklauso, kad prezidento ekonominė politika nebūtų įgyvendinta. Pagal Konstituciją kito įrankio įgyvendinti savo politiką prezidentas neturi.
Klausytojas: Laidos vedėjas Jūsų klausė, kas laimėjo gavęs TVF paramą ir ar tiesa, kad didesnė nauda pinigus į TVF įnešti negu imti?
AV: Taip. Būtent taip, nes tie, kas pinigus į TVF įdeda, sukūrė tokias sąlygas, pagal kurias galima iš TVF skolintis, ir dėl tų sąlygų TVF pinigai, tiesą sakant, yra užnuodyti. Jūs imdami pinigus privalote sutikti su sąlygomis, neleidžiančiomis su pinigais padaryti ką nors naudinga.
Klausytojas: Jei liberalų klanas nevykdo prezidento įsakų, tai kam juos laiko?
AV: Gaila, bet laiko todėl, kad dabar nėra kuo juos pakeisti. Žmonės, kuriuos dešimtame dešimtmetyje išvalė iš vyriausybės, jau seniai susikūrė sau verslus ir vargu ar norės grįžti į valdžios aparatą. Paimti kelis tūkstančius žmonių, turinčių darbo valdžios aparate patirties ir netikinčių Vašingtono Konsensusu, nėra iš kur. Tiesą sakant yra iš kur — reikia juos auginti iš naujo.
Vertė Pranas Valickas   2015  rugpjūčio  30
Vertėjo komentaras:
Straipsnį sutrumpinau. Išverčiau tik ką sakė apie TVF ir kaip JAV kuria teroristines organizacijas. TVF ir Vašingtono Konsensuso paramos esmė tokia, kad už skolintus iš jų pinigus galima apmokėti tik tokias išlaidas, kurios neduoda pajamų, pvz., pirkti ginklus, užmokėti skolos palūkanas (dabar tai vadinama skolos aptarnavimu), susimokėti už importuojamus maisto produktus ir panašiai. Tokiu būdu šalies skola tik auga ir šalis klimpsta dar į didesnę bėdą.
Tėvas pasakojo, o jam senelis, kad dar prieš žemės reformą (iki 1934 m.) mūsų kaimynas buvo Kanopka. Tai tas Kanopka mėgdavęs sakyti: „Skęstantį pastumk, kad mažiau kankintųsi“. Tas priežodis reiškė ne tikrą skęstantį, o prastą ūkininką, mėgstantį išgerti ir skolintis. Vadinasi tokiam padėti negalima, nes per ilgai kankinsis. Tegu greičiau bankrutuoja ir atlaisvina vietą protingesniems.

Tai va, turime — Vašingtono Konsensusas ir Tarptautinis Valiutos Fondas duoda pagalbą pagal Kanopkos priežodį „Skęstantį pastumk...“

O pas mus kuo toliau, tuo daugiau valdžios įgyja liberalai ir jie uoliai vykdo Vašingtono Konsensuso ir TVF reikalavimus. Pavyzdžiui, Kubilius pradėjo labai smarkiai taupyti, mažinti pensijas ir kitas išlaidas ir kartu tokiais veiksmais valstybės skolą patrigubino.  Naujasis Vilniaus meras irgi savo darbą savivaldybėje pradėjo nuo įmonių uždarinėjimo, nes, matai, jų darbui finansuoti reikalingos išlaidos. Mažina išlaidas... ir skolinasi iš bankų...

Politika — Skęstantį pastumk... Kuo ji skiriasi nuo terorizmo?

P.S. По опросу ВЦИОМ, эрудит и политический консультант Анатолий Вассерман, более 12 лет ведущий в «Экспресс газете» рубрику «Реакция Вассермана», включен в десятку самых известных ученых России. 

В компании с ним оказались нобелевские лауреаты: физик Жорес Алферов, математик Григорий Перельман и соавтор водородной бомбы Андрей Сахаров, а также отец отечественного ракетостроения Сергей Королев, академик-офтальмолог Святослав Федоров, ведущий телепрограммы «Очевидное - невероятное» профессор Сергей Капица.

Больше всех удивился этой неожиданной новости сам Вассерман. Но читатели «Экспресс газеты» отлично понимают, в чем дело: интеллектуал постоянно выступает против целенаправленного оглупления нации и всячески пропагандирует научное знание, поэтому и заслужил высокое звание ученого.
Анатолий Александрович знает, чего стоит нынешний диплом

P.P.S. Считает себя сталинистом и убежденным марксистом в трактовке аналитической группы «Сократ Платонов». Вассермансторонник присоединения Украины к России. Неоднократно заявлял, что считает украинский и белорусский языки диалектами русского...

Gal išmano teisybę?

Komentarų nėra: