2015-09-01

Našlaičių įkurtuvės

Šiuo metu Lietuvoje daugiau nei 3 tūkst. vaikų gyvena vaikų globos įstaigose. Visų globos namų išlaikymas valstybei kainuoja apie 40 mln. eurų per metus. Į Marijampolę atvykusios D. Grybauskaitė bei Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė kartu su apžiūrėjo vieną iš naujų, į kurį ką tik persikraustė šeši iš devyniolikos globotinių.

Įkurtuvių šventę apkartino našlaičių kaimynyste nepatenkinti aplinkiniai gyventojai. Jų pasipiktinimą girdėjo ir vaikai.

10-17 metų Marijampolės vaikų globos namų „Putinas“ auklėtinių išsikraustė iš senojo pastato ir įsikūrė trijose skirtingose miesto vietose: dviejuose privačiuose namuose anapus geležinkelio ir viename iš vienuolyno pastatų pačiame miesto centre. Prieš kurį laiką Vyriausybė nusprendė uždaryti „Putiną“, nes šie globos namai iki šiol buvo brangiausi Lietuvoje.

Štai jie, brangiausieji -
Turto banko perimtas "Putinas".

Juos, brangiausiuosius, Turto bankas parduos.

Prieš keliasdešimt metų šis pastatas buvo pilnas gyventojų. Jame ilgus metus veikė V.Mykolaičio-Putino 
mokykla-internatas. Globos namai „Putinas“ buvo reorganizuoti ir jo funkcijos perduotos Marijampolės specialiesiems socialinės globos namams
vadovaujamiems Vidutos Bačkierienės.

Ministrė A.Pabedinskienė pritarė, jog pirmasis žingsnis pavyko: “Suradome būdą ir modelį, kaip vaikams suteikti ramią aplinką. Ieškome lygiai tokių pačių sprendimo būdų Viešvilėje, Pabradėje, Vilijampolėje“.

Koks tas sprendimo būdas?

Parduodamų būstų savininkai pirmiausia mums siūlydavo pirkti jų namus, tačiau neturime tiek lėšų, prašydavome nuomoti. 

Kai kurie savininkai, sužinoję, jog ketiname apgyvendinti našlaičius, iš karto atsisakydavo. Dėl nuomos pavyko susitarti su dviejų namų šeimininkais. Už kvadratinį metrą mokėsime 2,5 – 3 euro. Per mėnesį mums nuoma kainuos nuo 500 iki 600 eurų“, – įkurtuvių išvakarėse pasakojo V.Bačkierienė. Kiti vaikai apsigyveno vienuolynui priklausančiose dviaukštėse patalpose, šalia Vytauto parko.

...– įkurtuvių išvakarėse pasakojo...

įkurtùvės sf. pl. (2) J; Lex29, R116, MŽ152 įsikūrimo naujoje vietoje iškilmės; įsikūrimo vaišės; įkurės, įkuros: Įkurtuvių išvakarėse iki vėlumų sėdėjo ant sienojo P.Cvir. Šimtai darbininkų ir tarnautojų šeimų rengia įkurtuves sp. Ne per seniai buvo mokyklos įkurtuvių iškilmė rš. Sekmadienį įkurtuvès kursime, švęsime Š. Rytoj įkurtuvès kelsim Dkš. Įkurtuves laikyti Krz68.

Našlaičių, prasiskolinusios Valstybės išvarytų iš jų turėtų per brangiai atsieinančių tai Valstybei našlaičių namų, įkurtuvės jiems, našlaičiams, iš privačių savininkų išnuomotuose namuose. 

Nuoma.

Tegu pratinasi našlaičiai?

Tokie laikai.

Nėr pinigų.

Pinigų, proto ar sąžinės nebėr?

Komentarų nėra: