2015-08-30

Belėšė Leišuva

„Nemokamų kalbos kursų, vairuotojo pažymėjimo kursų, psichologų konsultacijų, kitų socialinių konsultacijų bei verslumo skatinimo mokymo nebeliko. Nors nevyriausybinės organizacijos mielu noru būtų pratęsusios šią veiklą, bet negaudamos lėšų paslaugų nebeteikia“, – kalbėjo pašnekovas, Etninių tyrimų instituto mokslininkas dr. Karolis Žibas.

Lietuva suteikia balsavimo teisę trečiųjų šalių piliečiams. Jie gali balsuoti ir būti išrinkti į savivaldą, tačiau jiems draudžiama būti politinių partijų nariais ar jas steigti.

„Darbo rinkoje esama didelio žmonių išnaudojimo, kuris gali būti laikomas net viena iš modernios vergovės formų. Tokių atvejų žinome ne vieną ir skirtingose srityse. Žinoma, sunku spręsti, ar tai gaji tendencija, ar tik vienetiniai atvejai.

Migrantai linkę susitaikyti su prastesnėmis ar itin sudėtingomis darbo sąlygomis dėl to, kad nemoka šalies kalbos, nežino savo teisių, būna priklausomi nuo vieno darbdavio. Ar ukrainiečiai vairuotojai Lietuvos logistikos sektoriuje, ar rumunai ir bulgarai Čekijos miškininkystės sektoriuje, ar lietuviai Norvegijos žemės ūkio sektoriuje – visur šio išnaudojimo esama, tik jis iš esmės skiriasi. Kokie tie skirtumai – sunku įvardyti“, – sakė pašnekovas, via tas pats Etninių tyrimų instituto mokslininkas dr. Karolis Žibas.

Daugelyje šalių į darbo emigrantą nežiūrima kaip į žmogų, jis vertinamas kaip darbo jėga
– atvyksti, padarai darbą ir išvažiuoji iš šalies. Lygiai taip pat apie turkus galvojo ir vokiečiai, tikėdamiesi, kad šie, nudirbę darbus, išvyks. Tik vėliau suprato, kad atvyko ne darbo emigrantai, bet žmonės, pas kuriuos atvyko jų šeimos, ir taip ėmė rastis tam tikri socialiniai židiniai. Problema – tokių žmonių statusas ir visuomenės požiūris į juos“, – kalbėjo K.Žibas.
Kas yra darbas?

Gal senolių paklauskim?

◊ dárbo dúoti mušti (kuo): Kupčiai susibarė ir galiausiai savo lazdoms darbo davė prš.

[į] dárbus eĩti priverstinai dirbti: Dar tadu dárbus ė̃jo, kaip tėvas pasakojo Ut. Nebuvo kada žemė krutėt, darbúosna reikė eĩt Švnč. Dotenėnai ė̃jo dárbus Grybų dvaran Švnč. Ė̃jo dárbus, ponam veikė Ad.

dárbo jėgà; rš ekon. darbininkai.

dárbo turė́ti rūpintis (kuo), rūpėti: Moteriške, ką turiu aš su tavimi darbo? BPI172. Neturėk nieko darbo su tuo teisiuoju brš.

kàs (kam) dárbo (dárbas); ne dárbas (kam) nerūpi: Kàs tau dárbas, ką aš pasakiau! Pc. Kas tau darbo, kur aš buvau! Kp. Kàs jum dárbo, ką aš veiksiu! Kair. Ne mano kiaulės, ne mano pupos – kas man darbo! VP32. Už kiek aš parduosiu, tau ne darbas! rš. Ir jiems apie mane ne darbas! rš.

Aij - tie mūsų senoliai ... geriau apie šiuolaikinį darbą

skaitykim moderniuoju e-terminų būdu:

Atskirai galima išskirti darbą namuose (namudinį darbą) ir darbą ne visą darbo laiką.

Darbas namuose yra ypatinga darbo organizavimo forma, padedanti įsitraukti į visuomeninę gamybą ir racionaliai panaudoti darbo jėgą siekiant plėsti prekių gamybą ir paslaugų teikimą. Darbas namuose sudaro palankias sąlygas įsidarbinti gyventojams, kurie dėl šeimyninių aplinkybių, sveikatos būklės arba kitų priežasčių negali dirbti tiesiogiai įmonėje ar kitoje organizacijoje ir todėl dirba namuose. Taip pat darbas namuose gali būti siejamas su įmonės siekiu effektyviau panaudoti savo personalą, suteikti jiems lankstumo, kaip motivacinę priemonę, bei įmonės ekonominiais tikslais siekient sumažinti nuomos ir kitas darbo vietos išlaidas.

Darbas NEVISĄ DARBO LAIKĄ – tai savanoriška NUOLATINIO UŽIMTUMO forma (!!!) pagrindinėje darbovietėje, kai darbdaviui ir darbuotojui susitarus darbo laikas sutrumpinamas ir darbo užmokestis priklauso nuo faktiškai dirbto laiko arba pagamintos produkcijos (paslaugos) kiekio ir kokybės.

Lietuvoje ne visa darbo diena 
negali būti trumpesnė už pusę darbo dienos, o ne visa darbo savaitė negali būti trumpesnė už tris dienas per savaitę.

Cool?

darbas - socialinis reiškinys, pagal kurį individas yra užimtas pilną arba nedalinai pilna darbo dieną, už kurį gauną tam tikrą atlygį, arba negauna.

Mielieji leišiai!

Jei Leišuvos įstatymuose rasite darbo sąvokos apibrėžimą - praneškite, prašau!

◊ dárbo dúoti mušti (kuo): Kupčiai susibarė ir galiausiai savo lazdoms darbo davė:)

Komentarų nėra: