2013-07-23

Žibalas ir degtinė

žìbalas sm. (3b) Š, Rtr, DŽ, NdŽ; ŠT159
1. ppr. sing. iš naftos gaunamas skystis, vartojamas lempoms žibinti ir kitur: Žìbalas, skystųjų angliavandenilių mišinys, kurio virimo t[emperatū]ra 200–300° C LTEXII517. Naftos žibalaĩ KŽ. Mama padirbdavo gazelį, toks knatelis traukia žìbalą ir žiba kaip akelė Svn. Žìbalo gailu, buroką išgręžę taukų pridedam, žibalè pamirkom – šviesu, ir verpiam Sur. Žìbalas buvo geriau už elektrą Krsn. Žìbalas brangus buvo Aln. Žibalaĩ brangi, viskas brangus y[ra], reik nupirkti Akm. Matai, žydelis žìbalo turi, adatų te, spilkelių, nu viso, visokių visokiausių mažų daiktų Ant. Druskos nusipirko, žìbalo, tepalo ratams patepti Bt. Nu kad nebuvo iš po karo nei žìbalo, nei druskos, nei cukraus Rk. Lempos būdavo su žìbalu, tai net lempa užgęsta, kaip sudainuoja Zr. Jis žìbalu sudegė Ėr. Eik eik, išsiplikysi akis su žìbalu Vgr. O kaip su žibalaĩs? Musėt buvot pasijautę (turėjote atsargų)? Šts. Žìbalas tai ne vaistai [nuo utėlių] Sn. Labai augdavo nuo žìbalo plaukai Alz. Su žìbalu, sako, trinktis galvą, plaukai gerai augs, žibės Mrs. Žìbalu pamazgojau galvą, tai praėdė Kp. Karvė jei išpunta, tai grįžtę šiaudų susuka, žibalañ pamirko, ir grūda snukin Kvr. Nuo žìbalo daug geresniai išėjo linai (išmirkyti su žibalu) Grž. Lempoje žibalas baigėsi, anglėjo dagtis V.Bub. Visas namas žibalais pasmirdęs K.Saj. ^ Žibalas išvijo balaną iš gryčios rš. Užuomina pliūptelėjo kaip žibalas ant rusenančių anglių rš.
2. prk. blogas gėrimas: Nu neisiu aš su tais žibalaĩs žalčiais tručyties Trk.

Na, tarkim, būna ir geresnių gėrimų.

Žibalas ir degtinė - nuo senų senovės svarbios prekės.

O kaip dabar?

Pirmąjį šių metų pusmetį daugiausiai mokesčių Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) sumokėjo AB „Orlen Lietuva“. Bendrovė į VMI sąskaitą sumokėjo 652,572 mln. litų. Antras pagal dydį mokesčių mokėtojas yra „Lietuvos dujos“, kurios sumokėjo 275,55 mln. litų. Trečiąją vietą sąraše užima UAB „ Philip Morris Baltic“ (241,163 mln. litų), ketvirtąją - UAB „Mineraliniai vandenys“ (206,207 mln. litų). Penketuką užbaigia UAB „Okseta“, per pusmetį sumokėjusi 187,377 mln. litų mokesčių. Toliau dešimtuke rikiuojasi UAB „Statoil fuel & retail Lietuva“ (165,821 mln. litų), UAB „Maxima LT“ (157,738 mln. litų), „Lukoil Baltija“ (110,59 mln. litų), AB „Stumbras“ (79,495 mln. litų) bei UAB „Dujotekana“, į VMI sąskaitą sumokėjusi 79,134 mln. litų mokesčių ir kitų įmokų.

Lietuvos ūkis!

Degtinė + machorka, žibalas + dujos.

Dešimtukas.

O ką gi šitie, kaip ten juos, kontrabanditai mums per sienas veža, stengiasi?

O kurgi ūkininkavimo patarėjai?

30 3 tūkstančiai.

O kiek jie išvis sumokėjo, jei PVM nemoka?

Trys tūkstančiai, litų.

3 trilijonai, eurų.

Mes tai gal neskyrėm, iš kur gi mes skirsim?

Mūsų pagrindinės pajamos - iš žibalo ir degtinės.

Lietuvos Respublikos ūkio pagrindinė šaka - rafinerija!

Vis su tais tarptautiniais žodžiais painiava...

Рафинерия.

Re-faininimas toks.

Ethanol is commercially produced using a process called fermentation. Many other alcohols can be made this way, but are more likely to be produced by synthetic routes - from natural gas, oil or coal.

Tiesiog pranašas, vienok!




Komentarų nėra: