2014-06-06

Džiaugsmas

Vis dėlto eurais pasiskolinę asmenys turėtų džiaugtis. Pavyzdžiui, paskolą būstui 2006 metais paėmęs vilnietis Jaunius M. vieną mėnesį, kai bazinės palūkanų normos buvo pakilusios į aukštumas, bankui turėjo mokėti net 1600 litų. Šiuo metu įmoka laikosi ties 720 litų riba.

Ačiū, ačiū, ačiū!

Supermario!

Viskas, suprantama, yra teisėta - bankui Jaunius tikrai turėjo mokėti net 1600 litų, o šiuo metu teturi tam bankui mokėti tik 720 litų.

Toks, mat, žaidimas.

Paskolas eurais paėmę gyventojai turėtų suklusti – ECB dar labiau sumažino palūkanų normas. Tai reiškia, kad teoriškai mėnesio įmokos dalis turėtų šiek tiek sumažėti. Deja, greičiausiai tik simboliškai.

„Palūkanų normos ir taip yra žemos, tad šie pokyčiai vargu ar reikšmingai sumažins palūkanų naštą esamiems ar būsimiems skolininkams“, – „Lietuvos rytui“ sakė investicijų banko „Finasta“ vyriausioji ekonomistė Rūta Medaiskytė.

Panašiai kalbėjo ir banko DNB vyresnioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė. Jos manymu, ryškaus poveikio gyventojams taikomoms palūkanoms už paskolas tai neturės, nes kintanti palūkanų normos dalis, kuri reaguoja į ECB veiksmus, yra itin maža. Didžiąją dalį sudaro fiksuoto dydžio marža.


Dešimt bazinių punktų yra labai mažai, kad tiesiogiai pajustų tiek gyventojai, tiek įmonės“, – sakė analitikė.

Kažkokie pagonys...

Komentarų nėra: