2014-08-08

Teroras teriotorijoje

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį pranešė, kad sankcionavo oro smūgius Irake ir humanitarinės pagalbos paketų tiekimą iš oro siekiant užkirsti kelią radikalių islamistų „genocidui“ prieš tos šalies mažumas.

Kodėl sankcionavo, jei „genocidas“: Tie dideli puikūs miškai buvo „mūsų“ pono…?

„Galime veikti - atsargiai ir atsakingai - kad būtų užkirstas kelias potencialiam genocidui“, - sakė JAV lyderis, turėdamas galvoje atakas prieš apsiaustą kurdų jezidų bendruomenę, kurios tūkstančiai narių yra apsiausti ant kalno Irako šiaurėje.

Kas apsiautė?

Savaitgalį šiaurės Irako Sinjaro miestą užėmus islamistų grupuotei „Islamo valstybė“, pirmuoju teroristų taikiniu tapo regione gyvenančios religinės mažumos, rašo naujienų svetainė cnn.com.

Irako premjeras įsakė oro pajėgoms padėti kurdams kovoti su „Islamo valstybe“.

Islamo valstybės“ teroristai užėmė didžiausią Irako užtvanką...

Ta­čiau Is­la­mo vals­ty­bė Si­ri­jo­je ir Ira­ke su­ge­bė­jo pa­da­ry­ti tai, ko nie­ka­da ne­pa­vy­ko "Al-Qae­dai" - už­val­dy­ti di­de­lę te­ri­to­ri­ją ara­bų pa­sau­lio šir­dy­je. Ly­de­rys­tė iš "Al-Qae­dos" ran­kų ne­abe­jo­ti­nai slys­ta. Jau­na­jai dži­ha­dis­tų kar­tai im­po­nuo­ja Is­la­mo vals­ty­bė, pa­de­mons­tra­vu­si ge­bė­ji­mą ypač bru­ta­liai ir grei­tai pa­siek­ti re­zul­ta­tų.

Am­bi­cin­gas ira­kie­tis A. B. al-Bagh­da­di , už ku­rio gal­vą JAV ža­da 10 mln. do­le­rių at­ly­gį, pe­rė­mė Is­la­mo vals­ty­bės va­džias 2010 me­tais, kai ši gru­puo­tė dar bu­vo "Al-Qae­dos" fi­lia­las Ira­ke. A. B. al-Bagh­da­di se­niai ne­su­ta­rė su "Al-Qae­dos" va­dei­va Ay­ma­nu al-Za­wa­hi­ri. Juo­du vie­šai su­si­kir­to, kai A. B. al-Bagh­da­di ig­no­ra­vo A. al-Za­wa­hi­ri rei­ka­la­vi­mą, kad Is­la­mo vals­ty­bė pa­si­trauk­tų iš Si­ri­jos. Įpy­kęs, kad ne­ga­li kon­tro­liuo­ti A. B. al-Bagh­da­di, va­sa­rį A. al-Za­wa­hi­ri ofi­cia­liai pa­nai­ki­no Is­la­mo vals­ty­bę. Bet A. B. al-Bagh­da­di au­to­ri­te­tas nuo to lai­ko tik dar la­biau iš­au­go. Jam va­do­vau­jant, ko­vo­to­jai dar la­biau įsit­vir­ti­no Si­ri­jo­je, o da­bar dar užė­mė ir di­džiu­lius Ira­ko plo­tus.

Ir Is­la­mo vals­ty­bė - be kabučių...

Nuo šiol gru­puo­tės ly­de­ris Abu Ba­kras al-Bagh­da­di bus ka­li­fas ir mu­sul­mo­nų ly­de­ris. In­ter­ne­te iš­pla­tin­ta­me įra­še su­ki­lė­liai ra­gi­na jo klau­sy­ti ir "at­mes­ti de­mo­kra­ti­ją bei ki­tą šlamš­tą iš Va­ka­rų".

Teroras teriotorijoje ...

Tai buvo kruvinas pusmetis. Kraštutinės žydų grupuotės siekė išvaryti arabus iš kiek įmanoma didesnės teritorijos. 1948 metais organizacija "Irgun Zwei Leumi" nužudė 250 arabų vyrų, moterų ir vaikų Deir Jasino kaime. Šį kaimą buvo manyta palikti arabams, ir gandai iš skerdynių paskatino žmones paniškai bėgti iš didelių Palestinos plotų.

Švedas Folkė Bernadotas (Folke Bernadotte) buvo pasiųstas į Palestiną su nauju padalijimo pasiūlymu. Jame žydams buvo numatyta mažiau žemių, todėl Bernadotas buvo nužudytas žydų teroristų organizacijos.

...

Irake teroristai pavirto ekstremistais, kuriems smogė Jungtinių Valstijų karo aviacija; o Is­la­mo vals­ty­bė pavirto „Irako ir Sirijos islamo valstybe” (ISIS) ....

Komentarų nėra: