2013-09-22

Darbo diena

Klausiau pašnekovo, kur, jo manymu, vyksta IV pasaulio litvakų kongreso dalyvių registracija.

- Ten, kur vyks kongresas, - atsakė.

- Tai kur?

- „Siemens" Arenoje, Kongresų rūmuose,- spėliojo.

Neatspėjo.

Ne Lietuvos žemės gynėjų suvažiavimas juk vyksta.

Rugsėjo 22 d., sekmadienis

9.00 - Konferencijos dalyvių registracija. LR Seimas (Gedimino g. 53, Vilnius).

Seimas dirba?

Šventadienį.



Galiausiai, kaip ir kituose Vokiečių okupuotuose miestuose, Vilniaus senamiestyje 1941 m. rugsėjo 6 d. buvo įkurtas žydų getas.

Kodėl senamiestyje?

Vilniaus senamiestyje, taip pat ir buvusiojo Vilniaus geto teritorijoje, dabar brangūs, prestižiniai butai.

O kaip buvo tada, prieškary?

Iki 1941 m. gruodžio pabaigos vokiečiai iš 57 tūkstančių Vilniaus žydų nužudė 33 500. Gete teliko tik 12 000 legalių ir 8000 nelegalių, pasislėpusių slėptuvėse, žydų.

1942 m. sausio 1 d. pogrindis išleido atsišaukimą: „Neikite kaip avys į skerdyklą!“, pakvietė liaudį praregėti ir pasipriešinti. Abi grupės ieškojo ryšių su lenkų ir lietuvių pogrindžio organizacijomis, kurios veikė ne geto teritorijoje.

1942 m. liepos 15 d. vokiečiai paskyrė žydų policijos ir geto vienvaldžiu vadovu Jakovą Gencą Judenratą. Gencas buvo vedęs lietuvę, kuri su jų dukra gyveno ne geto teritorijoje ir turėjo galimybę išsigelbėti, tačiau nusprendė likti gete su savo tauta. Vieni Gencą gerbė, kaip jų vadovą ir gyvybės užstatą, kiti smerkė.

Litvish.

Vilniaus getas.

From 6 August to 5 September 1943, however, 7,130 Jews were deported to Estonia by order of Heinrich Himmler. Under the supervision of Oberscharführer Bruno Kittel, the ghetto was "liquidated" between 23 and 24 September 1943, and the majority of the Jewish population were sent to the Vaivara concentration camp in Estonia, killed in the forest of Paneriai, or sent to the death camps in German-occupied Poland.


1939 m. rugsėjo 1 d. karo veiksmus prieš Lenkiją pradėjusi Vokietija neoficialiai darė spaudimą Lietuvai, kad jos kariuomenė užimtų Vilnių. Bet rugsėjo 3 d. į Lenkijos pusę stojusios ir karą Vokietijai formaliai paskelbusios Didžioji Britanija ir Prancūzija perspėjo Kauną, kad pradėjusi žygį į Vilnių Lietuva prisidėtų prie agresorių. Prezidentas Antanas Smetona Vokietijos spaudimui nepasidavė, Lietuva laikėsi neutraliteto.

Prieš 70 metų Lietuva buvo okupuota.

Ją buvo okupavusi nacistinė Vokietija.

The Vilna Ghetto, Vilnius Ghetto or Wilno Ghetto was a World War II Jewish ghetto established and operated by Nazi Germany in the city of Vilnius in the territory of Nazi-administered Reichskommissariat Ostland.J

Jidiš - germanų kalba.

P.S. Darbo diena šiandien.

1 komentaras:

audrius rašė...

Esminė klaida Vilijos sena' mestį lai kyti sena vieta, nes dauboj Vilijų išgraužtoj yra įkurtas naujamiestis, kuris tėra landynė visokių vogkių ir lenktų prisitaikėlių stonyčia, tad tik ubagai gali tikėti, kad papilės užtvorių landynės vertelgos, gali būti senbuviai įkūrėjai Vilijos, Lietuvos ir visų Rasų sosto, nes tai Vilė novos, Vilnaujo, Nauvilos, Wilno, Vilniaus sena miesta užliejamoj baloj, kurią pritaikė savo bučiai naujakūriai tarptautinių klanų, nukarevę ant kalnų nuo senovės neatmenamos įkurtus pilėnus, balinto molio stonyčias, senasias sienas šviesiojo dangaus miesto, saulės sodo šių žemių, kurias daboja pati Žemė, Saulė su jos prabuvočiais vaikais rupintojėliais gimtosios Žemaitijos Lietuvos. Jokio skirtumo, kad rumai balti nestovi, o tik kryžiai baltuoja aukšybėje Vilijos kalnų, nes visi sandoriai yra niekiniai niemiestnų vokųpanų tų ar jie knygon įrašyti, ar akmenin, ar galvon durnon inkalti, bo rašytiniai sandoriai skirti tik vergų vergams tarpusavio iškreiptiems santykiams, o Gamta visų Dievų ir Žmonių Motina sudaro tik vieno gyvenimo sandorį, kuriame tiesiok ir yra gyvenimas pats patiems skirtose vietose-stonyčiose-soduose rupintis ir dabotį ta skirta aplinka, gamta, žeme, vieta, bei atmonyti vagius iškrypusius nuo naikinimo gamtos, vietų ir aplinkos apie tas vietas, paskirtas gyventi, žydėti, nokti, daugintis ir gintis Žmonėms. Toks Gamtos Motinos prigimtinis įtatymas Žmogui, kuris atleidžia vargšus ir ubagus, bei kitokius neišmanėlius nežinius padarus, tol kol jiems Tiesa nežinoma, bei suteikima galimybė išsivystyti į Žmogų. Toks Gamtos Visų Motinos Žodis Josios Dabojiemiems Vaikams, te pildosi Jos Valia Visoje toje Pasaulėje!