2013-09-28

Farár

Farár (z lat. parochus) je v kresťanských cirkvách osoba, ktorá má na starosti vedenie farnosti a farských bohoslužieb.

parochus
- purveyor, commissary

Katolícka cirkev, ako aj protestantské cirkvi presne vymedzujú práva a povinnosti farára prostredníctvom vlastného cirkevného práva.

V evanjelických cirkvách a starokatolíckej cirkvi je farár väčšinou volený, v katolíckej cirkvi ho vymenúva biskup. .

V rímskokatolíckej církvi pôvodné označenie kňaza ustanoveného mimo biskupského sídla, ktorý sa staral o ľud (latinsky plebs). V stredoveku tiež všeobecné označenie pro farára.

V evanjelických cirkvách je farár ordinovaným teológom, v katolíckej, anglikánskej a pravoslávnej cirkvi musí byť farár kňazom.

Kňaz alebo kňažka je osoba, ktorá viac či menej výlučne vykonáva náboženské úkony ako svoje zamestnanie.

V priebehu dejín kňazskú funkciu vykonával často kráľ (Mezopotámia, Egypt). V tomto prípade kráľovi pomáha širšie kňazstvo, často dedičné.

Rímskokatolícky kňaz.

V tomto prípade kráľovi pomáha širšie kňazstvo, často dedičné.

Kráľ.

Kráľ (panovník).

Poľská kráľovská koruna
.

Judeokresťanské kňazstvo.

Starozákonné kňazstvo.

U patriarchov v židovstve sa nenachádza nič podobné (neexistuje kvalifikovaný kňaz Boha Abraháma, Izáka a Jakuba). Léviho národ do čias Exodu je iba svetským kmeňom, bez posvätných funkcií.

Až počnúc Mojžišom, ktorý bol z levitského kmeňa, vzniká určitá špecializácia na kultové funkcie. No popri levitskom kňazstve sa ďalej udržiava rodinné kňazstvo.

Za čias monarchie vykonáva kráľ viaceré funkcie (medzi nimi aj kňazské): prináša obety, požehnáva ľud; je skôr akýmsi patrónom kňazstva, ale nie je členom posvätnej kasty.

V roku 621 pred Kr. Joziáš zrušil miestne svätyne, nastolil tak levitský monopol a zvrchovanosť jeruzalemského kňazstva. Joziášovov reformou, ktorá prekračovala predpisy Deuteronómia (Dt 18,6nn) vzniká rozlišovanie medzi kňazmi a levitmi.

Pádom chrámu a monarchie 587 pred Kr. kňazstvo je oslobodené od vplyvov a pokušení politickej moci a stáva sa tak náboženským vodcom národa. Kňazská hierarchia pozostávala z veľkňaza, pod ním sú kňazi, synovia Árona a napokon leviti (nižšie duchovenstvo). K levitom sa pridružujú speváci a vrátnici.

Do roku 172 pred Kr. neboli v hierarchii žiadne zmeny. Až v onom roku bol pre politicke intrigy zavraždený Onias III. - posledný veľkňaz pochádzajúci od Sadoka a králi Sýrie ustavnovujú jeho nástupcov bez ohľadu na jeho rodokmeň. Z nich sa stávajú viac politickí a vojenskí ako náboženskí vodcovia, čím vyvolávajú opozíciu farizejov. Nakoniec, počnúc Herodesom, veľkňazov určuje politická moc. Veľkňazov si vyberali z veľkých kňazských rodín.

Kňazské funkcie

V starodávnych náboženstvách sú kňazi služobníkmi kultu, strážcami posvätných tradícií. V Izraeli napriek spoločneskému vývinu, kňazstvo vždy vykonáva dve základné služby:

služba kultu
služba slova

Služba kultu

Kňaz je človekom svätyne. Prijíma veriacich v Božom dome, predsedá pri liturgii. Jeho hlavným úkonom je prinášať obetu, kde vystupuje ako prostredník medzi Bohom a ľudom. Bohu prináša obetu veriacich a veriacim prináša Božie požehnanie. Rovnako postupuje Mojžíš pri obete zmluvy na Sinaji (Ex 24, 4-8).

Služba slova

V Mezopotámii a v Egypte vykonával kňaz veštenie. V starodávnom Izraeli podobne narába s efodom, alebo s urimom a tumimom, po Dávidovi sa tieto úkony už vo Svätom písme nespomínajú, lebo Božie slovo sa k ľudu dostáva inou cestou: cez rozprávanie prorokov. Tí poukazujú na významné spomienky z minulosti a nachádzajú zmysel. Kňazi sú služobníkmi tohto slova, opakujú veriacim rozprávania ktoré zdôvodnňujú vieru. Pri obnovách Zmluvy oni vyhlasujú Tóru a vykonávajú úlohu sudcu (Dt 17,8-13). Starajú sa o redakciu Zákona.

Farár.

Faraón.

Kyrie eleison.

Parochus instructus.

Parochus instructus sive opusculum in quo Pastor Animarum.

Komentarų nėra: