2014-07-29

Griežtesnės baudžiamosios priemonės

Europos Sąjungos (ES) diplomatai pirmadienį pasiekė parengiamąjį susitarimą dėl grupės žmonių iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkos ir kelių Rusijos įmonių, kuriems bus įvestos sankcijos, Bendrijai nusprendus imtis griežtesnių baudžiamųjų priemonių prieš Maskvą dėl jos veiksmų Ukrainoje, pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Du diplomatai sakė, kad naujajame sąraše yra mažiau nei 12 pavardžių. Dar vienas diplomatas nurodė, kad jame yra aštuoni asmenys ir trys įmonės.

Po ne vieną mėnesį trukusio delsimo .....


Bendrijos pasiryžimą nubausti Rusiją sustiprino šį mėnesį įvykusi Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofa Rytų Ukrainoje, nusinešusi 298 žmonių gyvybę.

Vakarų lyderiai sako, jog beveik neabejotina, kad orlaivį per klaidą numušė prorusiški separatistai iš Rusijos gauta raketa „žemė–oras“. 

Maskva dėl šios tragedijos kaltina Kijevą.

Tarp žmonių, žuvusių per „Malaysia Airlines“ katastrofą, buvo 194 Nyderlandų piliečiai. Olandų sielvartas bei pyktis dėl šios tragedijos tapo Bendrijos lūžio tašku Rusijos atžvilgiu.

Vis dėlto ES diplomatai sako, jog nereikėtų tikėtis, kad prieš Rusiją bus imtasi tokių pat griežtų baudžiamųjų priemonių, apie kokias paskelbė Jungtinės Valstijos, turint galvoje grėsmę, kad dėl tų sankcijų bloko ekonomika vėl gali būti įstumta į recesiją.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy laiške ES lyderiams praėjusią savaitę rašė, kad siūlomas sankcijų paketas „turėtų smarkiai paveikti Rusijos ekonomiką, nepadarydamas didžiulio poveikio ES ekonomikai“.

Pasak H.Van Rompuy, „ryškėja konsensusas“ dėl kai kurių svarbiausių principų, įskaitant tai, kad planuojama įvesti embargą tik naujoms sutartims, todėl tai neužkirstų kelio Prancūzijai parduoti Rusijai „Mistral“ klasės jūrų desanto laivus.

Kitas principas – kad technologijų srityje sankcijos bus taikomos naftos sektoriuje, bet neapims dujų sektoriaus – ES iš Rusijos gauna mažiausiai trečdalį jai reikalingų dujų, todėl tokiu būdu siekiama, kad nebūtų padaryta žalos Bendrijos energetiniam saugumui.

„Vienas kebliausių klausimų yra naujos technologijos energetikos sektoriuje, nes kaskart, kai ištariamas žodis „energetika“, susinervina tokios šalys kaip Vokietija“, – sakė vienas diplomatinis šaltinis, pageidavęs likti neįvardytas.


 

Komentarų nėra: