2015-05-18

Kūlupėnų sodas

Pirmas vakaras

Kaip atmenat, pirm ketverių metų išėjau nuo jūsų bakš bakš su klumpiais apsiavęs ir atvykau į Kretingą. Truputį tarsi pavargęs, šmurkš įlindau į karčemą, pirkau nuo žydo pyrago, ėmiau alaus kvartą, pavalgiau, pailsėjaus ir, nieko netrukęs, leidaus Salantų linkan.
Atėjęs į Asteikinę karčemą, sėdaus ir tariau: „Rendoriau, esmi kriaučius, patark man, kame galiu gauti darbo?“ Atsakė Žydas: „Niu, ką aš galiu žinoti?“ Tai išgirdęs, brinkt pamečiau ant stalo jam pusę auksino. Tuokart tarė žydas: „Niu, dabar kas kitas, eik tamsta į Kūlupėnų sodą, ten žmonės Plioterio turtingi, užeik prie Stropaus, gausi ir darbą, ir uždarbę.“
Stropus bus užu viršesnįjį gerojo Plioterio dvare buvęs, dėl stropumo:)

Ech!

Kūlupėnuos, vienam didžiausių kaimų Kartenos valsčiuje  ...

1849 m. grafo Franso Pliaterio Kartenos dvarui priklausė 154 baudžiauninkai, o baudžiavą panaikinus 1870 m. išperkamuosius žemės mokesčius dvarui mokėjo 127 valstiečiai.

rendõrius, -ė. randorius: Dagaičių dvarelė [je] gyveno su dvim dukterim rendõrius našlys.

randõrius, -ė. nuomotojas: Muito randõrius. O žydelis randorėlis, tas žmogaus gailis, atsilaktie arielkėlės duod jam iš meilės.

Kūlupėnų kaimui vardą davė šiauriniu jo pakraščiu link Salanto tekantis Kūlupis

Kūlupio pavadinimas žemaičių tarmės kilmės, sudarytas iš žodžių žem. kūlis (liet. akmuo) ir upė.

Upelis taip buvo pavadintas todėl, kad jame seniau buvo daug akmenų (žemaitiškai: kūlių), kurių po melioracijos nedaug beliko.

Ar ne?

Betgi kiek Kūlupėnuose kūlių prilupta keltų laukus bedarant:) 
Ar tik ne gerieji į Lietuvą per Livoniją atėję Plioteriai bus tuos keltiškus tora tvertus laukus sumanę kūlius iš Kūlupio lupsiančiuose Kūlupėnuose?

1 komentaras:

Edvinas rašė...

super sodybėlės, svajoju vieną dieną turėti savo tokią. kad būtų galima puoselėti ir prižiūrėti, kai prisižiūriu kiek fainų priemonių yra iš dekoskalda.lt...