2017-04-24

Jei ne Čiombė ir Mobutu, tai Lumumba gyvas būtų

Ne tik Lumumba.
Liepos 20 d., 2012
Iš to meto sovietinio folkloro: Jei ne Čiombė ir Mobutu, tai Lumumba gyvas būtų. Primenu, Lumumba buvo sovietų statytinis Konge.

Prieš metus atliktas britų dienraščio „The Guardian“ žurnalistinis tyrimas bei vėliau išėjusi knyga leidžia manyti, kad JTO generalinio sekretoriaus D. Hammarskjöldo lėktuvas 1961 metų 17 rugsėjo 18 dieną skridęs iš Kongo 
(dabartinės Kongo Demokratinės Respublikos) sostinės Leopoldvilio (dabar Kinšasa) į britų valdomos Šiaurės Rodezijos miestą Ndolą buvo numuštas.

Manoma, kad lėktuvo „numušimui“ vadovavo Vakarų pasaulio kariniai samdiniai arba žvalgybininkai, o tragediją „pridengė“ ir nelaimės įrodymus suklastojo bei nuslėpė – britų kolonijinė administracija, kuri anuomet valdė dabartinę Zambiją, o anuomet – Šiaurės Rodeziją.

Nauja tarptautinio tyrimo komisija, kuri tirs įtartinas JTO generalinio sekretoriaus mirties aplinkybes, bus sudaryta iš karjerą baigusių Didžiosios Britanijos teisėjų, Pietų Afrikos teisėjo, kuris prieš tai dirbo prokuroru karo nusikaltimų bylose, Olandijos teisėjos ir Švedijos diplomato. Komisijos išvados neturės teisinės galios, bet bus pristatytos Jungtinėse Tautose.

Manoma, kad JTO generalinis sekretorius D.Hammarskjöldas galimai buvo nužudytas, nes Afrikos dekolonizacijos priešaušryje vykdė politiką, kuri neatitiko pasaulio galingųjų valios.
O prisiminiau 1961-uosius (1962-ieji -
to paties istorinio laikotarpio akimirksnis)
štai kodėl.
Keista, kad "pamirštam" 
Konfucijų, kurio ainiai kad ir tyliai, bet vis labiau artinasi, 
ir netgi iš visų pusių:
 „Ženklai ir simboliai valdo pasaulį, o ne žodis ir ne įstatymas
:))
O kam Lumumbos vaidmuo teko?
Mano komentaras šiam straipsniui 
- toks:







Komentarų nėra: