2017-04-24

Jėzuitų ordino valstiečiai

Ordinas tiesiogiai pavaldus popiežiui.

Nuo Ordino įsteigimo 1540 m. iki panaikinimo 1773 m. buvo praėję 233 m. (Последний генерал ордена был заключён в римскую тюрьму, в которой и умер через два года.)

Ir kas Ordiną panaikino?

Popiežius, nes tik popiežius jį tegalėjo panaikinti.

Tokiuo metu jėzuitų draugu pasirodė esąs Prūsijos karalius Fridrikas II, kuris net pasiūlė jėzuitų generolui Riccl persikelti į jo valstybę. Generolas padėkojo, bet šios malonės nepriėmė. Pagalba atėjo iš kitur, iš kur mažiausiai buvo galima jos tikėtis, būtent, iš Rusijos carienės Kotrynos II. Padalinus Lenkiją - Lietuvą, daug katalikų ir apie 10 milijonų unitų (žr. 4-tą punktą) tapo carienės pavaldiniais. Jų tarpe iki šiol beveik visu švietimu rūpinosi jėzuitai.

Klemensas XIV panaikino Jėzuitų Ordiną, norėdamas susitaikinti su Bourbonų dinastijos valdovais, kurie savo valstybėse nesiskaitydavo su dvasiškija, kilnodavo vienuolius ir atiminėdavo iš jų vienuolynus. Taip pat Bourbonai buvo už tai pažadėję popiežiui grąžinti iš jo valstybės atimtąsias žemes. Tačiau jie pažado nesilaikė, delsdami ir statydami visokias sąlygas, kurių popiežius negalėjo priimti.

Buvo daug ginčių dėl panaikinto ordino turtų. Buvo daug kalbėta apie jėzuitų auksą, paslėptus turtus, kurių vėliau niekas negalėjo rasti, nes jų nebuvo. Nors vienuolynų nuosavybės priklausė Bažnyčiai, tačiau po jėzuitų panaikinimo jų pastatus, knygynus, archyvus nusavino valstybės, dažnai kolegijas ir universitetus paversdamos kareivinėmis ar policijos nuovadomis.

Although indeed the Pope and the Church were "not exactly military men", the Church controlled massive amounts of wealth in Medieval Europe, accumulated hrough tributetithes, indulgences, and bequeathals and gifts that accumulated to the extent that the Church was the largest landowner in Europe and controlled vast stores of treasure, sequestered away in the Rome, and in churches, monasteries, convents, etc throughout Europe. (Some legends and traditions also claim that treasures looted by the legions of Rome are hidden in the bowels of the Vatican store-rooms, but I don't know how much of that is historically verifiable.)

Kur Jėzuitų ordino valstiečiai?

Štai:

Činšiniais tapo ir 1773 m. panaikinto jėzuitų ordino valstiečiai.
Gūglė net 
pasimetė:((

Įdomu, kam mokėjo činčą Gerojo Jėzuitų Ordino valstiečiai Lietuvoje - Gerajam Popiežiui ar 1773 metais iš latvių dar nepasiskolintai "valstybei", juolab kad ir patys "valstiečiai" Jono Jablonskio dar nebuvo sugalvoti...

Reiks pasiklaust Gerųjų Jėzuitų.


Komentarų nėra: