2011-12-01

Europos Volga-Volga

Volga - Europoj.


Europoj - krizė.

Amerikoj krizės nebėr.

Tai kas, kad šitaip.

Euras nevykęs, o doleris - senas ir geras.

Nemažai iškilių ekonomistų, tarp kurių vienas pastebimiausių yra Nobelio premijos laureatas ekonomistas Josephas Stiglitzas, ragina suformuoti "Globalią rezervų sistemą“, pakeisiančią dolerio hegemoniją. Visgi istorinė patirtis rodo, jog dolerio hegemonijai bent kol kas dar nematyti pabaigos.

Senovės laikais Indija su Romos imperija turėjo itin didelį tarpusavio prekybos balanso perviršį. Anot Plinijaus, „Indija, vykdydama prekybinius santykius, kiekvienais metais iš Romos išgabendavo bent 50 milijonų sestercijų (tuometinė Romos valiuta)“. Tai reiškė, kad Romos imperija turėjo milžinišką prekybos deficitą. Savo ruožtu jai ėmė trūkti aukso ir sidabro atsargų, reikalingų nukalti naujas monetas. Bet Romos imperija rado išeitį – kaldinamose monetose buvo tiesiog sumažintas aukso ir sidabro kiekis, o taip buvo išvengta ir Romai gresiančios defliacijos. Bet Romos sestercijai dėl to nenukentėjo – ši valiuta ir toliau išliko pagrindine tarptautinių atsiskaitymų priemone. Bent taip galima suvokti iš Indijoje aptiktų milžiniškų kiekių vėlesnių laikų sestercijų monetų.

O!

Nėra ko galvą sukt, pasirodo.

Kaupkim ir mes, kaip indai, irgi turėsim ką palikt proproproanūkiams.

Štai ir Gerosios Kalėdinės Naujienos iš Centro Komiteto.

Centriniai bankai vėl suvienijo jėgas.

Programoje dalyvauja Jungtinių Valstijų Federalinis atsargų bankas, Europos centrinis bankas (ECB), Didžiosios Britanijos, Kanados, Japonijos ir Šveicarijos centriniai bankai.

Jų veiksmai bus skirti padėti bendrovėms ir namų ūkiams lengviau gauti finansavimą.

Programa pradės veikti nuo gruodžio 5 d.

Centriniai bankai leis komerciniams bankams pigiau pirkti JAV dolerį ir užtikrins, kad, prireikus, jie lengviau gautų lėšas.

Centriniai bankai suvienijo jėgas, 2011 12 01 00:13
ir skolins kolūkiams dolerius!

Ura, draugai!

Tai gyvensim - kaip Afrikoj!

Америка Европе подарила пароход!

Komentarų nėra: