2014-06-15

Lietuva ir Šveicarija

Šveicarijoje kasmet vidutiniškai vyksta po keturis referendumus piliečių pasiūlytais klausimais. O štai Lietuvoje ir vieną vienintelį surengti sudėtinga. Referendumui dėl žemės pardavimo užsieniečiams valdžia priešinosi pasitelkusi ir Konstitucinį Teismą, ir Vyriausiąją rinkimų komisiją, ir įvairius teisės ekspertus, o referendumas dėl lito išsaugojimo uždraustas nė nepradėjus rinkti piliečių parašų. Lietuvoje viešėjęs Šveicarijos Tičino vyriausybės kancleris Džampieras Džanela (Giampiero Gianella) tokios situacijos savo šalyje neįsivaizduoja.


2014-ieji dar tik įpusėjo, o Šveicarijoje jau vyko 7 referendumai įvairiais piliečių pasiūlytais klausimais. Sausį vyko trys referendumai: dėl imigracijos ribojimo, abortų finansavimo privalomojo sveikatos draudimo lėšomis ir dėl geležinkelio infrastruktūros finansavimo.

Gegužę šveicarai balsavo dėl minimalios algos nustatymo, dėl to, kad pedofilams iki gyvenimo pabaigos būtų uždrausta dirbti su vaikais. Taip pat dėl 22 naikintuvų pirkimo iš Švedijos ir dėl pirminės sveikatos pagalbos finansavimo.

Per 2013 metus Šveicarijoje vyko net 11 referendumų, o nuo 1848 m., kai buvo priimta Šveicarijos Konstitucija, - daugiau nei 550.

Lietuvoje praėjusią savaitę viešėję vieno iš 26 Šveicarijos kantonų - Tičino - vyriausybės delegacijos nariai pripažįsta, kad ne visi piliečių siūlomi referendumų klausimai valdžiai patinka, tačiau piliečių iniciatyvų slopinimas šioje šalyje tiesiog neįsivaizduojamas.

1 komentaras:

audrius rašė...

O todėl, kad Šveicarija ar lietuviškai Šviesossargėnija, Baltasvietasarmatija, Baltažarija, Svietosargė, Šventosioskaraliaučius, Sanrutėnija, Saulėlitva,.. gyvena pagal pirmykštę bendrumeninę rėdą, buožėi ir kitiems ginklams, mietims, verbapontams, bartims, sargams skiria dešimtinę, popiežiaus ir kitokius slaptus žženklų lobynus, žinias vertingas saugo asmeniškai, kožnas sveikas pilietis yra caras, sargas, kazokas, sarmatas, sargas su mietim ir buožė po pagalve(Izraeli panašūs zakonai pagkoniški su moskuote " mes nepagonys, mes vieną ginklą buožę teturim ir tai ji tik bibelė su bezmėnu temidei pasisverti..) O dar balta - krasna vėliava, įdagas, birkava, brendas, kaip lietuvių senovėj, be to nepakenčia jokių ponų, slepiasi aukštoj žolėje, miške ar bėga į kalnus.

Ja ja, paklauskite Viliečio tolimai artimo Vilniečio Viliau Tėlio ir gelmių jarvės četverių kontonų donės gandonešų ar bent nugalabyto joydbruvo jotvingio augštaitijos gudžių girių įgūdusio gyventojo sarmato aukso vilnos - galvos - skalpo ant Trakų skydo. Paklauskit, paklauskit to galvos Jono Jaunavičiaus Kristaus, kuris atkentėjo dėl žemaičių, kuris žuvo gindamas žemę ir žmones, žmogaus galus. Atmerkit jo vokus užvoktus ir vyskit jo dangiškas žydras akis gyvenime girios žiemoje ir vasaroje įgytas! O gal geriau nežinoti ir neregėti, neskaudinti savo įgytos kungarbės didžiavyrio Vytauto ali babos su keturiasdešimt totorių bandos kertančio girią, plukdančio sėlius girių už jūrų marių? Va, todėl ir mes nešveicarai, kad bijom net savo šešėlio, kad bijom net sidabrinių gautų už caro augsą ir lendame bet kokion landon, bardėlin, kilpon, jungan ir panašiai! Atmerkit akis!!!!!!