2014-06-16

Trečias kartas

Rusija visiškai nutraukė dujų tiekimą Ukrainai po to, kai valstybėms nepavyko susitarti dėl Ukrainos skolų ir dujų kainų. Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ pranešė, kad tiekimą sustabdė 6 valandą ryto Lietuvos laiku, kai pasibaigė sutarties su Ukraina galiojimas.

Antradienį bendrovės „Naftogaz Ukrainy“ atstovas pranešė, kad bendrovė sumokėjo visą skolą už dujas, pervesdama į „RosUkrEnergo“ - antrinės „Gazprom“ bendrovės, tarpininkaujančio dujų tiekimui į Ukrainą, - sąskaitą 1,52 mlrd. dolerių. Dalį skolos Ukraina sumokėjo anksčiau.

Tačiau Rusija mano kitaip ir savo grasinimą nutraukti dujų tiekimą nuo sausio 1-osios įvykdė.

Trečias kartas:

Dėl nesutarimų tarp Rusijos ir Ukrainos dujų tiekimas buvo ribojamas arba nutraukimas ir 2006 m., ir 2009 m. žiemomis. Nors Lietuvos energetikai ramina, kad vasarą didelio poveikio dėl šio karo gyventojai nepajus, yra dėl ko nerimauti.

„Aišku, vasarą šis sprendimas tikrai nebaisus, tačiau šiuo metu yra užpildomos dujų saugyklos Vakarų Ukrainoje prie Europos Sąjungos sienos, jos yra pakankamai didelės. Būtent iš jų dujas galima paduoti piko atvejais žiemą, kai būna labai šalta“, - paaiškina Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas energetikos politikos klausimams Vidmantas Jankauskas.

Pasak jo, jeigu artimiausiu metu nebus susitarta, dujų saugyklos gali likti pakankamai neužpildytos.

... apie 40 proc. suvartojamų dujų Ukraina išgauna pati. Likę 60 proc. iš suvartojamų 50 mlrd. kub. m, yra importuojami iš Rusijos.

2009 m. Rusijai apribojus dujų tiekimą į Ukrainą, nukentėjo Vidurio Europos šalys, t.y. Vengrija, Slovakija, Čekija, Bulgarija, Serbija.

Tų metų šaltąją žiemą rusiškų dujų per Ukrainą pranešė negaunančios Vengrija, Serbija, Makedonija, Kroatija, Bulgarija, Turkija, Bosnija ir Graikija. Sutriko tiekimas į Italiją, Lenkiją, Prancūziją, Čekiją, Austriją, Slovakiją ir Slovėniją.

Sinchroniškai
.

1 komentaras:

audrius rašė...

Trečias karas, kartas,... Tai ką?