2013-06-11

I Pasaulinis karas

Tie karai...

"Paskaičiavus tapo žinoma, kad karaliaus kariuomenėje žuvo tik dvylika kilmingų riterių; tarp jų galima išskirti sekančius: Jakubovskis, "Rožės" herbo, ir Imramas Čiulickis, "Červnio" herbo. Todėl iš tikrųjų verta stebėtis, kad esant tokiems mažiems nuostoliams tarp lenkų riterių buvo sutriuškinta tokia stipri ir gausi kariuomenė, , be to visi įžymūs riteriai kryžiuočių kariuomenėje buvo nukauti arba papuolė į nelaisvę." (Dlugošo kronika)

"Ir prasidėjo mūšis tarp vokiečių ir Lietuvos kariuomenės, ir daugybė karių iš abiejų pusių, lietuvių ir vokiečių krito. Po to kunigaikštis Vytautas matydamas, kad jo kariuomenėje daugelis žuvo, o lenkai jiems jokios pagalbos suteikti nenori, ir tada didysis kunigaikštis Vytautas atšuoliavo pas savo brolį karalių Jogailą, o tas klausėsi mišių. Ir Vytautas tarė taip:
"Tu mišių klausaisi, o kunigaikščiai ir ponai broliai mano beveik visi žuvę guli, ir tavo žmonės jokios pagalbos jiems suteikti nenori"." (Bychovco kronika)

Griunvaldo ... Tanenbergo ... Koks skirtumas?

Gal, vis tik, Žalgirio?

Kryžiuočių Ordiną
, kurį ant mūsų galvų Lenkija atsikvietė, Lenkija vokiškai kažkodėl vadinamam Griunvalde jį sumušė, o pati po to tapo Malopolska?

Kodėl taip iš tolo?

Todėl
.

Todėl.

Todėl
.

Nes yra ir daug tolimesnių tolių.

Vilniuje – protų inžinierių pasakos apie Lietuvos ir Rusijos artumą.

Kodėl
gi pasakos?

Ne pasakos.

27. Pradžiai grąžinkit Lietuvos Statutą 2013-06-10 10:09 IP: 84.15.180.235
Po to pakalbėsim apie Lietuvos ir Rusijos bendrumą

39. Žalgiris I ir Žalgiris II 2013-06-10 10:20 IP: 84.15.180.235
Vokiečiai Žalgirį vadina ne Griunvaldu (šiuo VOKIŠKU vardu vadina rusai bei lenkai, kažkodėl), bet Tannenberg.

Štai įdomi citata iš angliškos Vikipedijos apie antrąjį Žalgirio mūšį, įtikinamai demonstruojanti, kad germanai traktuoja Rusiją kaip LDK paveldėtoją:

"The Battle of Tannenberg was an engagement between the Russian Empire and the German Empire in the first days of World War I. It was fought by the Russian First and Second Armies against the German Eighth Army between 26 August and 30 August 1914. The battle resulted in the almost complete destruction of the Russian Second Army. A series of follow-up battles destroyed the majority of the First Army as well, and kept the Russians off-balance until the spring of 1915. The battle is notable particularly for a number of rapid movements of complete German corps by train, allowing a single German army to concentrate forces against each Russian army in turn. Although the battle actually took place close to Allenstein (Olsztyn), General Erich Ludendorff's aide, Colonel Max Hoffmann, suggested naming it after Tannenberg, in the interest of Pan-German ideology, to counter the defeat of the Teutonic Knights at the Battle of Grunwald (Tannenberg) in 1410 by the Poles, Lithuanians and Tatars."



51. Rusijos Gimimo Diena 2013-06-10 10:30 IP: 84.15.180.235
1612 m. lapkričio 4 (dabar Rusijos Vienybės Diena), kai iš Kremliaus buvo išvaryta Lietuvos-Lenkijos įgula (metraščiuose nėra Polskos ar Polšos vardo, kurio išvis tada nebuvo, yra tik Litvos vardas). Prieš tai: "1609–1618 m. vyko Lenkijos ir Lietuvos valstybės karas su Rusija. 1610 m. Klušino (miestas Rusijoje) mūšyje buvo sumušta Rusijos kariuomenė, pašalintas iš sosto į nelaisvę patekęs caras Vasilijus Šuiskis. Rusijos bojarinai caru išrinko karaliaus Zigmanto Vazos sūnų Vladislovą. Lenkų ir lietuvių kariuomenė įžengė į Maskvą." Po to: "1612 m. iš Maskvos išstumta Lenkijos ir Lietuvos kariuomenė. 1613 m. caru buvo paskelbtas Michailas Romanovas – naujosios dinastijos pradininkas."

Kaip dabar bankų analitikai mėgsta sakyti, "ilguoju laikotarpiu" mes pralaimėjom eksponentei.

Laikas ir istorikams ne tik popierius, dokumentais vadinamus, skaityti.

1913 Amerikoj radosi FED, Europos bankininkų valdomas.

Pasaulio Finansų Centras emigravo.

Senajam žemyne įsižiebė (ar buvo įžiebta?) karo ugnis.

25000 mūsiškių vokiečių pusėj, 80000 - rusų, taip pat JAV, Anglijos kariuomenėse, iš viso gal ir daugiau negu 100000.

O Lietuvos nebuvo...

Ar buvo?

According to an article by Mike Hewitt published on DollarDaze the median age of 559 world currencies no longer in circulation is only 15 years whereas the median age for all currencies (176 in total) currently in circulation is 39 years.

Po Pirmojo pasaulinio karo prasidėjo dolerio era.


Ir vėl, kelintą jau kartą - Drang nach Osten...

Komentarų nėra: