2014-09-01

Rugsėjo 1-oji

1939-jų rugsėjo 1-ąją prasidėjo II Pasaulinis karas.

Šiemet rugsėjo 1-ąją III Pasaulinio karo gal nebus:)

1993 metų rugpjūčio 31 dieną, 23 val. 46 min. paskutinis Rusijos TSRS armijos karinis ešelonas nesustodamas pravažiavo Kenos geležinkelio stotį - taigi, prieš dvidešimt vienerius metus buvo pirmoji po 1940-jų metų Rugsėjo 1-oji Lietuvoje be svetimos kariuomenės.

1993 - 1940 = 53

2008 - 1993 = 15

Penkiolikmetė Lietuva.

Pažiūrėkim.

Kas nors ne taip?

Pre­zi­den­tė Da­lia Gry­baus­kai­tė ra­gi­na nau­jus moks­lo me­tus mo­kyk­los pra­dė­ti Lais­vės die­nos pa­mo­ka.

Laisvės kaina ...

Ne 14 metų,

o net 2014 - 1990 = 24 metai.

Vadinasi, net nebe

Jei Lietuvos švietimo specialistai tikisi, kad bendras mokinių skaičius šalyje turėtų nustoti mažėti apie 2020–2022 metus, kiek pirštų rankoje liks? 

O kiek jų liks, palyginus su 1990-siais?

Koks nelengvas, koks nemalonus uždavinys!

Kol taip?

Ar ne todėl, ar ne todėl?

Ar ne todėl?

Gal todėl?


Baikit!

Į sostinės Antakalnio rajoną iš Veronos (Italija) persikėlusiai italei Cristianai Barbierato Rugsėjo 1-oji, kai vaikai pasipuošę ir nešasi gėles, neįprasta, nes Italijoje mokslo metų pradžia nėra šventiška ar iškilminga ir apskritai nėra nustatytos jokios mokslo metų pradžios datos...
Gal italai šitaip protestuoja prieš mokymą pakeitusią eksdjukaciją?

Lietuvoje rugsėjo 1-oji iškilmingai pradėta švęsti nuo 1980-ųjų, kaip ir kitose Tarybų Sąjungos, kuriai Lietuva tuo metu priklausė, šalyse. Šią dieną mokiniai tradiciškai susirikiuoja, gėlių puokštėmis pasveikina mokytojus. Kodėl mokslo metai pradedami būtent rugsėjo 1-ąją? Ši tradicija į Rusiją, o vėliau ir į visas Tarybų Sąjungos šalis, atėjo iš Bizantijos, kur rugsėjo 1-oji buvo ir Naujųjų metų pradžia. Ten buvo manoma, kad būtent šią dieną Dievas pradėjo kurti pasaulį. 1492 m. caras Ivanas III-asis, vedęs paskutinę Bizantijos princesę, rugsėjo 1-ąją paskelbė Naujųjų metų pradžia. Tik 1700 m. Petro didžiojo įsakymu metų pradžia paskelbta sausio 1-oji. Beje, senovės Judėjoje rugsėjo 1-oji buvo švenčiama kaip diena, kai Išganytojas pirmą kartą kreipėsi į žmones.

Rugsėjo 1-oji mokslo metams nuo seno buvo palanki ir todėl, kad šiuo metu baigiasi visi lauko darbai, kuriuos nudirbti žmonėms padėdavo ir vaikai. Taigi rudenį jie vaikus jau galėdavo išleisti į mokslus. Kitose šalyse mokslo metų pradžiai neskiriama tiek daug dėmesio. Pvz., Ispanijoje ar Prancūzijoje vaikai į mokyklą atvedami apytikriai rugsėjo-spalio mėnesiais. JAV mokslo metai prasideda pirmąjį rugsėjo antradienį.

2014 - 1980 = 34

Žinios, vis tik - jėga!


Spalį Kinija išleis „Windows” pakeisiančią operacinę sistemą.

Kinija bandė tai daryti prieš gerą dešimtmetį.

Prieš 10 metų “Microsoft” organizuojame konkurse “Imagine Cup” Lietuvos studentai nusileido tik Kinijos komandai.

Ekvadoras pirmasis įsives skaitmeninius

pinigus.



Komentarų nėra: