2013-04-02

Касту́сь

Per "Klasikos" radijo baltarusišką laidą išgirstu šiandien: Кастусь Каліноўскі.

Ir nustembu, nes mano galvoj jis - Kostas.

Lotynas.

Konstantinopolį paslėpė Stambulas.

The modern Turkish name for the city, İstanbul derives from the Greek phrase eis tin polin (εις την πόλιν), meaning "into the City" or "to the City".

Eis ton pilin, anot Prano?

Kam labai juokinga - pažiūrėkit frazę "up to this time", ties "This".

Konstantinas.

Stabilus.

Konstantinopolis gi paslėpė Bizantiją, kaip tikima/įtikinėjama, kažkokio legendinio Byzo įkurtą miestą.
busy (adj.) 
Old English bisig "careful, anxious," later "continually employed or occupied," cognate with Old Dutch bezich, Low German besig; no known connection with any other Germanic or Indo-European language. Still pronounced as in Middle English, but for some unclear reason the spelling shifted to -u- in 15c.
no known connection...

1 bìzalas sm. (3b)
1. toks vabalas: Šiemet beveik visus klevų lapus nugraužė bizalaĩ Žž.
2. neramumas, bizdeliojimas: Mergai bizalas užėjo Jnš.

bizaliã interj. bizdaliai: Bizaliã bizaliã ir laksto vis kai durnas Ds.
.
O ar tas Byzas, kurio buvimu tikima, nepaslėpė dar senesnio Miklagardo?

Miklagarde - prekyba, biznis.

Mikliai, mikliai!


Kieno tas Bizo miestas čia?
.
Kodėl mes tą, kurį litvinai Касту́сь vadina, taip noriai Konstantinu krikštijam?

Ar todėl, kad caro pisorius tokiu vardu jį nuosprendin ar zakrastijonas božnicos knygosna įrašė?

Bažnyčia, lyg tyčia, iš ten, iš kur griekų imperija atėjo, pareina.

Grēkai...


Mūsų Kalinauską "Klasikos" radijas, šnekėjęs gudiškai, šiandien prisiminė dėl 150-ties metų senumo sukilimo.




4 komentarai:

Vienuolis rašė...

Iš biznieriaus Bizo labai nesišaipyk: graikiškas Byzas, Byzantas — iš lietuviško Buzanto, Buzo (kaip ir slaviškai būti — быть). Buzas — senas gražus lietuviškas asmenvardis, pernai palaidojom itin garbingą, tiesų ir dorą nuolatinio pasipriešinimo okupantams vyrą Povilą Buzą. Buzas reiškia karšto būdo, judrų, darbštų žmogų (deja, LKŽ tik buza). Angliška biznieriaus rašyba bussy, o ir pati žodžio prasmė rodo čia buvusį tą patį žodį.

Kostas iš Konstantino, o jo pirmoji n išduoda čia buvusį nosinį garsą, tad ir kilmę iš Kąstyčio, Kęstučio, Kęsgailos, Kensgailos, kurių šaknis ta pati: Kąstys, Kęstys, Kǫstys — nesvarbu, nosinė buvo tariama taip pat ir žodis reiškė tą patį.

Eugenijus Paliokas rašė...

Ne aš šaipaus, o Lietuvių kalbos žodynas šaipos, beje, tiek iš biz, tiek ir iš buz. O dėl anglų rašybos tai argumentas visai silpnas: kam reikėjo ir tebereikia anglams kraipyti lotynišką abėcėlę - ar ne tam?

Manau, kad mūsų dvasiai bet koks imperinis, piramidinis darinys buvo ir tebėr svetimas; ir Bizantija tapo svetima, gi - taip manau - Miklagardo miklumas gal nebuvo svetimas. Tai ir spėju, kad tas vardas gali būt senesnis, dar iš tų laikų kai sakus/sakelius ton pusėn vežiojom, upėm.

Juolab, kad tas Bizantijos įkūrėjas Byzas, geriau įsižiūrėjus, tampa Vyzu; žiūrėk, ar tik nebus kada iš tos pusės kokio Kyro siųstu pavaldinius veizėti vizirium tebuvęs:)

Va ir tikėk hipokrito priesaiką davusiais raidžių kraipytojais dokumentų gamintojais...

Eugenijus Paliokas rašė...

Kaip besuksi, ne mūsų ta Bizantija, o ir biznis - ne mūsų žodis, o šitai šiandien visiškai akivaizdu, kai mūsų valdžia sykiu su biznieriais šiuolaikinės Bizantijos viršūnėn žiūri - iš ten gi e-monetos/mainetos byra - kas, kad kreditan, vis prie rankų prilimpa; biznis vadinasi, kitiems gi buzą srėbt bus gerai:)

Pridursiu, kad tos Bizantijos Anatolijoj kadais mūsų sakelius-elektrumą iš jų elektrumo-augso/sidabro pradėtos kalt mainetos ėmė stumt, o palūkanos, nuo kurių kenčiam, iš Kyro žemės atėjo, sykiu su mūsų eros Knygos išmintim.

audrius rašė...

Vot bizuno reik tiems keitėjams mainelgoms. Koks gi einamiausias tavoras tarp tovariščių buvo ir yra? Na dabar tas tavoras pats skrenda be bizuno, be pančių ir be vergų keitimo vizantijos, nors pasai, vizos, įdagai, shipai ir shipkortės, kaip galiojo prieš vizų keitimo(bizantija konstantino, vergų mainytojo, pasų punkto konsorciumo,,,,) punktų bizantija kęstopolio įkūrimą, taip ir dabar. Shipai ir shipes kitokie, kaip ir žirgai, laivai, knygos, laptopai,,, Gintaras, sakai, kailiai, druska ir tt, čia tik mizerna prekė toj globalioj apyvartoj. Negi Kęstutis Buzas ims save versti sylas savo versliukui sakų ir eis in medę jų kopinėti, o gal druską raus kur šachtoj suplukęs? Ko bijot tiesos, juk vistiek vyžotas būras trauks su būriu per tr'avenju į traką su trauka nematomų sylų.